Klara Keller: “Det var inte planerat”

16:32 13 Oct 2022

I somras kuskade Klara Keller runt med Kalasturnén. Nu släpper hon minialbumet Bang och byter språk från svenska till engelska.

Debut-EP:n Hjärtansfröjd kom 2020 och nominerades till Nordic Music Prize, Grammisgalan och Manifest, där hon på den sistnämnda galan vann pris som Årets nykomling. Men när hon nu är tillbaka med nytt material är det på engelska. Låtarna på Bang är skrivna och även producerade av Klara Keller själv, till skillnad från Hjärtansfröjd som producerades ihop med Jocke Åhlund. Allt hände i Paris förra året.
– När jag flyttade till Paris våren 2021 var tanken att jag skulle stanna en månad, skriva ny musik på svenska och sedan återvända till Stockholm för att producera låtarna. Istället stannade jag året ut, skrev, producerade, mixade och mastrade hela skivan där. Det var inte alls planerat från början men så här i efterhand kunde det inte ha blivit på något annat sätt. Jag träffade alla musiker och medarbetare jag behövde träffa där och tillsammans med dem utvecklade jag min stil. Det är jag glad för.

 

"Mitt producerande har alltid varit centralt"

 

Du har beskrivit bytet från svenska till engelska som "plötsligt en dag så var engelskan bara där" typ och till skillnad från förra skivan där du jobbade med Jocke Åhlund är du nu ensam som producent. Var att producera solo lika självklart som du beskriver bytet av språk?
Att producera själv är alltid ett självklart val, även Hjärtansfröjd producerade jag själv ihop med Jocke. Mitt producerande har alltid varit centralt i mitt skapande så det är ingen ny upptäckt för mig, däremot är det engelska språket det. Jag var inte beredd på att det var engelska jag skulle skriva på, men när det väl började utveckla sig kände jag ingen anledning att bromsa det. Jag tror jag längtat efter att utveckla den sidan hos mig länge, bara att jag aldrig fick nåt utrymme för det i Sverige. Nu när jag bodde borta och ingen förstod mig på svenska blev det mycket mer rimligt att göra mig förstådd på engelska, likaså med min musik. Jag ville att folk jag hade runt mig där och delade detta med skulle förstå vad jag sjöng om och gick igenom. Hela min period där var ett sätt att öppna upp mig mer som person och låtskrivare och engelskan blev en symbol för det. 

I somras åkte du på Kalasturné med gamla branschrävar som bob hund, Krunis och Johnossi, ska det bli skönt att slippa gubbrocken och åka på egen turné?
– Både ja och nej, jag är ju själv en gubbe som spelar gubbrock så det har jag inga problem med men såklart är jag himla taggad på att få ha min egen show. Nu behöver jag inte trängas med andra gubbar om det utrymmet, nu kan jag få gubbglänsa alldeles på egen hand, jag hoppas att andra kommer att uppskatta det också. Sen är det skillnad på att ha en festivalspelning och en headlinespelning. Jag tror att jag kan vara mer mig själv på headlinespelningar. 

I en intervju med Nöjesguiden för ett par år sedan berättade du att du är bra på att bara packa ihop väskan och dra, och att du vill bryta dig loss så fort du känner att du är i en ram. Vart är du på väg härnäst?
– Haha, det är en hemlis. Men som det ser ut nu vill jag bara vara här i Sverige och göra klart min skiva och spela live! Kan dock avslöja lite grann att jag är rätt inne på Malmö nuförtiden... Kan inte förklara varför, har aldrig bott där, men gillar Skåne. 

Du skrev Bang medan du bodde i Paris. Göteborg är ju vida känt som Sveriges London, men vilken stad tycker du kvalar in som Sveriges Paris?
– Ouff, den har jag aldrig hört... Men okej. Alingsås? Eller Ystad, lite Montmartre-vibbar där ändå. 

 

TURNÉDATUM 2022

25 oktober Stockholm, Kulturhuset
11 november Göteborg, Oceanen
12 november Trollhättan, Sour
18 november Linköping, Palatset
26 november Stockholm, Berns (med Solen)

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!