Klara Keller: "Så fort jag sätter mig i en ram så vill jag bryta mig loss"

11:34 30 Sep 2020

Tiden är kommen för Klara Keller, som under tre års tid jobbat med Jocke Åhlund på sin debut-ep. Vi har pratat med debutanten om hennes speciella samarbete med Åhlund och när Håkan Hellström hade på sig en jätteliten tröja.

Klara Keller är en artist som inte viker sig för något. Ingen annan kan komma och bestämma hur sångerskan ska låta. Ända sedan hon började göra musik har hon haft kontroll över hela processen själv. Skriver låtarna, spelar in och producerar dem på egen hand. 

Den första personen som Klara Keller släppt in i sitt musikskapande är Jocke Åhlund. Den erfarne producenten och artisten som varit med i band som Teddybears, Caesars och Les Big Byrd. Tillsammans har de jobbat på Kellers debut-ep Hjärtansfröjd under tre års tid. Och nu är det äntligen dags för release.

Hur känns det?
– Det känns stort för mig. Jag har aldrig släppt en EP tidigare och det känns lite som mitt livsverk. Den här stunden har jag väntat på länge, säger Klara Keller.

 

"Jag är bra på att bara packa ihop väskan och dra"

 

Du har jobbat tillsammans med Jocke Åhlund. Hur har ert samarbete varit?
Det som har varit bra, är väl att jag oftast inte behövt förklara hur jag vill ha det, utan han har fattat mina visioner ändå. Det är A och O för mig i ett samarbete. Om man behöver förklara för någon gång på gång vad man menar, då jobbar man nog med fel person. Men på så sätt har det känts väldigt rätt. Sen har han oftast fattat när jag behövt mitt space och sitta själv också. Det är viktigt för mig.

Hade du fortsatt jobba med honom även om det inte fungerat så bra?
Nej det hade jag såklart inte. Jag har provat jobba med massa olika personer, men hoppat av för att det inte funkar. Jag är bra på att bara packa ihop väskan och dra. 

Det här med frihet verkar ju vara viktigt för dig. Du har ju till exempel sagt att du inte gillar att förhålla till några ramar när du gör musik, hur kommer det sig?
– Jag tror att jag bara är så som person. Att jag hela tiden vill bryta mig loss. Så fort jag sätter mig i en ram så vill jag bryta mig loss. Det är när jag gör det, det är liksom då jag blir som mest kreativ. Jag tycker inte om förutsägbara saker. Så fort det är förutsägbart vill jag bli fri från det.

Omslaget till Hjärtansfröjd

Hjärtansfröjd är ett tematiskt album som bland annat handlar om en undangömd kärleks uppgång och fall. Också om hur kärlek uppstår och utvecklas mellan två personer som är på helt olika platser i livet.
– Det är en ung kärlek till en äldre. Att man hela tiden vill vara äldre än vad man är. Men att samtidigt vilja behålla sitt unga jag och att dras mellan det hela tiden. Jag var typ 20 när jag skrev låten Hjärtansfröjd, och den låten är som startskottet för en sådan relation.

Namnet till ep:n kommer från örten Hjärtansfröjd. En ört som bland annat går att känna igen från den klassiska visan Uti vår hage. För Klara Keller har mystiken i visan influerat henne. Men främst är det just ordet hjärtansfröjd som satt spår i sångerskan. Och det är också det ordet som utgör den röda tråden på epn.
– Jag tycker att hjärtansfröjd-ordet innefattar så mycket. Det är den här melakolin och sökandet som kommer med att vara ung. Jag tycker alla låtar på epn har ”hjärtansfröjd” i sig. Fast de är egentligen helt olika från varandra, men det finns en nypa av örten i varje låt.

 

"Han var lite som en seriefiur"

 

Förutom att jobba på sin egen EP, har Keller också varit med och spelat in Håkan Hellströms senaste skiva Rampljus.
– Det blev rätt naturligt. Vi spelade ju in våra album med Jocke parallellt, så vi träffade på varandra i studion under året.

Hur kändes det att arbeta med en artist som är så pass stor som Håkan Hellström är?
– Han var ju med och satt där och babblade, satt och lyssnade i hörlurarna när jag spelade in musiken. Han var väldigt snäll och yvig som fan. Men det kändes naturligt. Han var lite som en seriefigur faktiskt.

På vilket sätt var han som en seriefigur?
– Jo men du vet hur han kan dansa på scen. Så dansar han liksom i studion också. En gång tog han på sig en asliten Iron Maiden-tröja som han sa att han hade köpt på deras konsert när han var elva år. Vi skrattade åt det, att han såg så liten ut i den. Och som en seriefigur på det sättet att han ibland känns lite overklig men rolig på samma gång. Det är väl definitionen av en seriefigur.

Var det något från inspelningarna med Håkan Hellström som influerade dig i din egna musik?
– Nej. Vi må ha samma producent och samma trummis på skivorna, men vi gör väldigt olika musik. Det jag tog med mig var att han frågade mig om min frisyr , han bara “kan man verkligen ha en sådan där frisyr nu för tiden?”. Han pratade om den som om det var världens mest omoderna frisyr.

Hjärtansfröjd släpps den 2 oktober. 

Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!