Marie Curie.

Kända uppfinnare genom tiderna

10:05 8 Feb 2017

Rent juridiskt är definitionen av en uppfinnare en person som innehar ett patent. För att få ett sådant krävs att uppfinningen håller "uppfinningshöjd", och alltså inte redan finns. Här är några av historiens och samtidens mest kända uppfinnare. 

Thomas Edison 
Kanske en av modern tids mest kända uppfinnare som ligger bakom såväl glödlampan som fonografen, föregångaren till grammofonspelaren. Under sin livstid tog Edison patent på över tusen uppfinningar bara i USA. Dock anses flera av hans uppfinningar i själva verket vara stulna från andra.

Marie Curie 
Med Nobelpris i såväl fysik som kemi är Marie Curie onekligen en av de mest minnesvärda forskarna under 1900-talet. Upptäckte bland annat radioaktivitet och grundämnen som radium och polonium. Hennes forskningsområde ledde dessvärre också till hennes död då hon avled av aplastisk anemi som resultat av den joniserande strålning hon varit utsatt för i sitt laboratorium.

Alfred Nobel 
Den svenska uppfinnaren av dynamiten har gjort Sverige världsberömt som ett innovationsland. Inte minst genom tidigare nämnda Nobelpris som för första gången delades ut 1901, fem år efter Alfred Nobels död. 

Niklas Zennström 
Grundaren av såväl Skype och Kazaa är civilingenjören och civilekonom från Uppsala Universitet är idag aktiv inom riskkapitalföretaget Atomico, som fokuserar på snabbrörliga teknikbolag. Vi misstänker starkt att vi inte har sett den sista uppfinningen signerad Zennström än. 

Eva Ekeblad De la Gardie
Den första kvinnan som blev invald i Vetenskapsakademien har vi inte minst att tacka för potatisbrännvinet. Redan på 1700-talet tog grevinnan fram en metod för detta, vilket gjorde att man istället kunde använda spannmålet för att baka bröd. Idag görs emellertid i princip all brännvin på säd.

Bette Nesmith Graham 
Maskinskriverskan Bette Nesmith Graham tröttnade på att behöva skriva om ett helt stycke från början när det blev fel, och uppfann således 1951 korrmarkören. Förmodligen är uppfinningen mer känd under sitt varumärkesnamn Tipp-Ex. 

Oppfinnar-Jocke
Joakim "Oppfinnar-Jocke" Johansson gjorde entre i Ankeborg under tidigt 50-tal. Tillsammans med sin medhjälpare "medhjälparen" – som även han är en uppfinning – utvecklar han konstant nya maskiner och kemiska preparat med fullkomligt enastående egenskaper. Han finns dock inte på riktigt. 

Visste du att…
Fram till slutet på 1800-talet kunde kvinnor inte få patent utfärdade i sitt eget namn i varken USA eller England. Det betyder emellertid inte att de inte fanns. Bland annat uppfann amerikanskan Sibylla Masters redan 1712 en maskin för att rensa majs, ett patent hon senare registrerade i sin makes namn.

Läs även: Simone Giertz – The Queen of Shitty Robots.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2017.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!