Josefin Eklund visar upp neonkonst - men bara i tre timmar

16:06 29 Aug 2019

Vi frågade konstnären om vad hennes utställning i Slottskogen kommer att bjuda på.

I våras prisade vi på Nöjesguiden den talangfulla Josefin Eklund under vårt Göteborgspris. Nu får göteborgarna chansen att uppleva hennes konst på nära håll, men bara under en väldigt begränsad tid. I Azaleadalen i Slottskogen sätter Josefin upp sina neonkonstverk för beskådning under tre timmar den 31 augusti, precis lagom till att skymningen infinner sig. Hittills är det nästan 2500 personer som visat intresse för evenemanget på Facebook, så det märks att det är många som är nyfikna på henne.

Förutom neonkonsten ingår Josefin Eklund även i konstellationen Vita Bergen som hon turnerat med under året. Hon har även gjort en rad med utställningar, samarbeten och mycket annat den senaste tiden, men utställningen i Slottskogen som hon döpt till My World In Another World blir något alldeles speciellt. Vi ställde några frågor till vår favorit-mångsysslare inför helgen om vad som försiggår i hennes hjärna, och vad utställningen kommer att innebära.

Hur föddes idén till den här utställningen?
– Jag har alltid velat ha en utställning i naturen då neon når sin fulla potential där. Neon är ju en ädelgas som kommer från naturen, men ändå känns det superartificiellt. Dessutom blir träd och skog blir extra mystiskt när det lyses upp av neon. Sedan kom Halebop med initiativet Halebop Creative Call och frågade om jag ville vara en av deras kreatörer, vilket jag tyckte lät helt fantastiskt! Så det är tack vare dem att jag kan genomföra denna utställning. 

Har du någonsin visat upp din neonkonst utomhus innan?
– När jag spelade in reklamfilmen #IMakeApps för Google satte vi upp en miniutställning vid Delsjön, men det vara bara för inspelningen under en kort stund. Det var då jag märkte hur magiskt det var utomhus!

Varifrån fick du inspiration till namnet för utställningen, My World In Another World, och vad betyder det?
– Utställningen heter My World In Another World eftersom jag nu får chansen att bygga upp min egen värld i världen och designa den så som jag önskar att den skulle se ut. Då hade världen haft lite mer av allt, speciellt i Skandinavien. Här ska allt vara vitt och stilrent, men jag tycker det är så himla tråkigt och oinspirerande. Så nu tar jag min chans att ge andra människor möjligheten att gå in i min neonvärld. 

Vad är det svåraste med att jobba med neon skulle du säga?
– Att lämna ifrån mig neon som jag verkligen gillar och att det är ömtåligt, vilket också är charmen med det. 

Och vad är det mest givande med att jobba med neon?
– Det är väldigt beroendeframkallande att hålla på med neon. Det ger mig så mycket positiva känslor, så fort något neon försvinner från mitt hem blir det mindre fint och så himla tomt. Så jag skulle säga att det är den bra känslan jag får i kroppen av ljus och färg.

Utställningen kommer bara att vara i tre timmar. Varför så kort tid?
– Från början hade jag satt en längre tid, men det är riktigt fint när vänner, familj och okända möts i samband med en utställning. Och om man kör färre timmar ökar ju chansen att folk är där samtidigt. Plus att jag tror att ljuset är som vackrast för neon mellan 20-23. 

Tidigare har du ställt ut på ställen som Fotografiska, Art Basel och gjort flera samarbeten, bland annat detta med Halebop. Men vad har du i kikaren härnäst?
– Jag skall bygga min livs största installation vid Operan i oktober, har precis börjat skulpturlinjen på konstskola samt börjar sälja mina neontuttar och neonvaginor i Wos butiker. Sen är det turné i Hong Kong och Kina med Vita Bergen och eftersom jag är så extremt rastlös av mig är jag säker på att tusen fler saker kommer att dyka upp.

Stad: 
Kategori: