Imenella: ”Jag har så jävla mycket att säga”

11:19 30 Jul 2019

Sedan debuten i mars 2018 är Imenella ständigt aktuell med musik som ger unga tjejer en röst. I sommar kommer nästa singel Fantasifull.

Man kanske inte kan kalla det att sadla om när en person som ursprungligen är dansare blir artist. Många av arbetsuppgifterna Imenella hade som dansare ingår också i hennes – sedan ett och ett halvt år – aktuella jobb, musiker. Som dansare vann hon dock ingen Grammis. Det har hon gjort nu. 
– Det senaste året har varit jätteintensivt för mig och teamet, vi har jobbat hårt. Men det har varit sjukt kul och lärorikt.

Imenella Mohamed debuterade förra året med singeln Moves och sedan kom Chagga. I samma veva gjorde hon sin första egna spelning på Way Out West och plötsligt förstod folk i hela landet innebörden av en ”chagga”. Under året som gått har Imenella hyllats av medier, kollegor och fans, men hitlåtar kan också få folk att förvänta sig mer av en artist. Inte minst har de en tendens att ge artisten själv en del prestationsångest. Jag frågar henne om det är något hon känt av.

– Nej, faktiskt inte. Redan innan jag började med musiken hade jag en förståelse för att det är svårt att skriva hits. Jag sätter inte den pressen på mig själv, utan gör den musik som jag vill och pratar om det jag vill. Det är klart att det är ett plus i kanten om det går bra, men för mig är det viktigt att stå för något som är på riktigt istället för att bara tänka hits. Om man inte står för något blir musiken meningslös.

– Direkt efter Chagga började producenter skicka beats som lät precis som Chagga till mig, men jag vill inte göra en ny Chagga. Jag trycker däremot gärna tröjor som det står Chagga på och fortsätter sprida det. Jag har så jävla mycket att säga, så jag vill inte göra något som låter likadant bara för att få en hit. Jag gör låtarna på mina villkor.

 Vad fint att höra att du tänker så. Jag tror inte att alla artister skapar på det sättet. 
– Det kommer nog med åldern, jag började när jag var 29 år och på ett eller annat sätt hade varit i industrin länge. Jag tycker inte att man ska göra musik om man inte gör det för sig själv. Jag vill kunna uppleva låtarna på samma sätt som publiken och känna lika starkt för dem. Det gör man inte om man inte lyssnar på sig själv.

Varför tror du att Chagga gick så bra?
– Jag tror det beror på att så många kvinnor känner igen sig och har blivit kallade chagga eller hora. Det var uppfriskande för folk när låten kom, vi tog makten över det slagordet. Egentligen är all musik jag gör ett sätt för mig att vända på de strukturerna som jag pratar om. Det är min kamp, min styrka, och min drivkraft. Om jag stör mig på något så vill jag inte vara tyst om det. 
– Det kommer också från att jag jobbat med unga och hela tiden pratar med ungdomar. Jag hör hur de har det, och jag vill göra musik som kan hjälpa dem. 

Hur har dina elever reagerat på din musik?
– De har sagt att den hjälpt dem lämna dåliga killar. Äldre har sagt typ ”jag önskar att den här låten fanns när jag var yngre”. När man är äldre tar man inte åt sig av ordet på samma sätt. Om någon skulle kalla mig chagga nu skulle jag inte bry mig.

Nej men när man är yngre gör det ju rätt ont.
– Ja precis! Jag vet inte om det beror på min låt, men nu hör jag nästan aldrig ordet längre heller. Jag hoppas att den hjälpt. 

Berätta om din nya singel Fantasifull. Vad handlar den om? 
– Den handlar också om fett jobbiga killar, haha. Tänk dig såna som skriver till en typ ”fan vad fin du är” och så svarar man inte – eftersom det är min Instagram och jag pratar med de jag vill –  och då går de från noll till hundra med typ ”jävla hora du tror att du är något”. Den handlar om sociala medier, vilken stor roll det spelar i våra liv. Om dickpics, om killar som ljuger om att de till exempel legat med en person och sprider det vidare. Just det har jag bevittnat bland mina elever. En kille hittade på en grej och sedan började alla runt omkring kalla den tjejen för hora och sprida rykten medan killen behandlades som en kung. ”Varför ljuger du? Fan vad fantasifull du är.” Jag vill att folk ska börja ifrågasätta killarna. 

Imenella är direkt i sina texter, och vi är överens om att det knappt finns en enda ung tjej som inte upplevt allt hon lyfter fram. Jag tänker på det hon sagt tidigare, att det främst är de unga tjejerna som behöver hennes musik, och håller med. Budskapet blir kraftfullt när hon skriver ärligt och okonstlat. 
– Jag som musiker har ett ansvar, och då kommer jag att göra vad jag kan för att mina systrar ska känna sig bekväma. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!