Foto: Ramina Mirzaie privat

Här är vinnarna av Nöjesguidens Malmöpris 2019

Redaktion 19:15 5 Jan 2020

Söndagen den femte januari delades Malmöpriset ut under festliga former på MJ’s. Galan leddes av Josefa Berg och Linn Rasmusson. 

Här är årets vinnare av Nöjesguidens Malmöpris 2019. 

Klubb: Fingrlickn
Några av Malmös mest coola och aktuella DJ:s och artister fick nog av en tråkig bransch och valde att stå på egna ben istället. Nu skapar de konst på egna villkor och har som mål att initiera en utbyteskultur där de delar med sig av kunskaper och erfarenheter till andra artister och konstnärer. Prestigelöst och jävligt reko. Vi älskar det. 

Media: Alexander Abdallah
Jag skiner inte utan er mina bröder är skådespelaren Alexander Abdallahs regidebut. Filmen skildrar en pojke som har förlorat tre av sina bröder i skjutningar. Här får han möjlighet att möta dem igen. Alexander tar på ett unikt sätt barnets perspektiv i dagens kanske mest aktuella debatt om dödsskjutningar i Malmö. Filmen berör mansnormer på ett poetiskt och oförutsägbart sätt som vi hoppas att få se mer av i framtiden. 

Konst: Malmö Konsthall
Under Mats Stjernstedts ledning fortsätter Malmö Konsthall alltjämt att leverera svinbra utställningar och tillhörande program. Vi älskar särskilt Michael Rakowitz fantastiska utställning The Invisible Enemy Should Not Exist.

Musik: Guleed
Trots att debutalbumet 50 grader i februari kom först 2019 har Guleed varit en hedersgäst på malmöscenen länge. Men detta var året han nådde ut till en större publik, och det är sannerligen välförtjänt. Alla ska veta vem Guleed är. 

Scen: Sara Granér
I Sara Granérs debut med föreställningen En idiot ibland oss har hon tagit grepp om ämnen som skuld och skam med sina robotiserade papier-machédockor, handmålade kulisser och ett operamaskineri i miniformat, för att citera Malmö Dockteaters egen fina introduktionstext. Dockorna styrs inte på traditionellt sett med händerna utan med playstation-kontroller. Innovativt och coolt säger vi! 

Krog: Köket Lu
Ingen kan ha undgått hypen när mor och son tog över den gamla cafélokalen på Davidshall för att ge utrymme åt autentisk kinesisk streetfood. Köket Lu lyckades minst sagt med marknadsföringen och efter att ha ätit där är vi även sålda på käket. Underbart!

Nöjesförbättrare: Felicia Fredriksson
Hon har spelat en stor roll i förvandlingen som för varje år tycks göra Folkets Park snäppet bättre. Tack vare Felicia Fredriksson och Folkets Park-gänget blev det folkfest under matcherna i sommarens VM. 

Litteratur: Iman Mohammed
Iman Mohammed är en unik poet på litteraturscenen. Hon är aktuell med diktverken Aureolia och Bakom trädet ryggar samt ett antal antologier och tidskrifter, med en poesi som växer fram med suggestiv, drömlik stil. Hon växlar med finess mellan det allvarliga, existensiella och det lekfulla och experimenterande.

Nöjesguidens hederspris:
Gamla Belle Epoque

Samtliga nomineringar för Malmöpriset hittar du här

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner