De är nominerade till Malmöpriset 2019

Redaktion 15:47 16 Dec 2019

I en herrans massa år har vi delat ut Malmöpriset till personer, organisationer och andra härliga ting som betytt lite extra för Malmö det gångna året. Här är de nominerade till 2019 års pris.

SCEN

Sindri Runudde
I sin föreställning Fiskedansen och andra kosmiska bekännelser bjuder koreografen Sindri Runudde in publiken till en värld fullt av humor, poesi och personliga berättelser. En föreställning som på vattenytan omfamnar ljuset, men som där med får publiken att dyk ner i ett mörkt hav och lyckas med det som få konstnärer lyckas med, se att lek och ett varmt publikmöte har en läkande kraft, och att det är exakt det vi behöver i denna mörka tid.

Fördärvet
Konstnärskollektivet Fördärvet huserar på Norra Grängesbergsgatan och jobbar för att skapa en så fri och tillåtande miljö som möjligt där alla kan göra vad de vill. Därför vet man att det är liberalt, i bra bemärkelse, när Fördärvet bjuder på fest. I en intervju med Nöjesguiden berättade de att förebilderna är det uppmärksamma danskollektivet Young boy dancing group, som bland annat dansar med laserdildos i sina anus. Det är väl inga konstigheter? 

Sara Granér
I Sara Granérs debut med föreställningen En idiot ibland oss har hon tagit grepp om ämnen som skuld och skam med sina robotiserade papier-machédockor, handmålade kulisser och ett operamaskineri i miniformat, för att citera Malmö Dockteaters egen fina introduktionstext. Dockorna styrs inte på traditionellt sett med händerna utan med playstation-kontroller. Innovativt och coolt säger vi! 

 

LITTERATUR

Maria Maunsbach för Hit men inte längre
Maria Maunsbach är en av de främsta i en hel genre. Hit men inte längre utspelar sig i Malmö och har allt: makt, sexualitet, frihetslängtan, ifrågasättande av gränser, och en spark mot präktigheten. Och står ut med sitt unika kvinnoporträtt och sitt gripande, humoristiska, och rättframma språk.

Anti
Anti är allt från bokhandel till litteraturscen till förlag. Dessutom en motor för den malmöitiska litteraturscenen, som förlag och mötesplats åt ett stort antal av Malmös mest aktuella och mest spännande författare.

Iman Mohammed
Iman Mohammed är en unik poet på litteraturscenen. Hon är aktuell med diktverken Aureolia och Bakom trädet ryggar samt ett antal antologier och tidskrifter, med en poesi som växer fram med suggestiv, drömlik stil. Hon växlar med finess mellan det allvarliga, existensiella och det lekfulla och experimenterande.

 

KROG

Pink Head HQ
Saluhallens bästa ställe, Pink Head Noodlebar öppnade nytt och fortsätter på spåret med sina ambitiösa asiatiska rätter, ett riktigt bra vinutbud samt hyfsade priser. Med sin fantastiska ramen växte man helt enkelt ur saluhallen och står nu helt på egna ben. 

Foto Sean Foley

Köket Lu
Ingen kan ha undgått hypen när mor och son tog över den gamla cafélokalen på Davidshall för att ge utrymme åt autentisk kinesisk streetfood. Köket Lu lyckades minst sagt med marknadsföringen och efter att ha ätit där är vi även sålda på käket. Underbart!

Blå Hoddan
Platsen att gå till för färsk och lokal fisk i Malmö har alltid varit de blå hoddorna. I somras fick hoddorna sin egen lunchrestaurang och succén var ett faktum. Färskfångad fisk i klassisk fiskemiljö. Vi längtar redan till nästa sommar. 

 

NÖJESFÖRBÄTTRARE 

Illustration Jay Yoon

PLX: Hotellet 
Vi slutar aldrig förundras över PLXs kreativitet. En starkt lysande kandidat 2019 var Hotellet på Norra vallgatan. Det gamla hotellet och härbärget fylldes med konst från en rad olika konstnärer och var smockfullt med människor från öppning till stängning. 

Intonal
Det unika festivalen Intonal sätter Malmö på världskartan och hittar ständigt hittar nya venues att göra lite festligare under ett par dagar. Kultur ska vara tillgängligt, och i bräschen för detta går Intonal som alltid håller ett gäng programpunkter öppna för allmänheten med fri entré.

Foto Ali Jehad

Felicia Fredriksson
Hon har spelat en stor roll i förvandlingen som för varje år tycks göra Folkets Park snäppet bättre. Tack vare Felicia Fredriksson och Folkets Park-gänget blev det folkfest under matcherna i sommarens VM. 

 

KLUBB

FNGRLCKN
Några av Malmös mest coola och aktuella DJ:s och artister fick nog av en tråkig bransch och valde att stå på egna ben istället. Nu skapar de konst på egna villkor och har som mål att initiera en utbyteskultur där de delar med sig av kunskaper och erfarenheter till andra artister och konstnärer. Prestigelöst och jävligt reko. Vi älskar det. 
 

FAUNA
Kollektivet FAUNA känner du säkert igen om du någon gång satt foten på Norra Grängesbergsgatan. Gänget bakom, med DJ:n och arrangören Carl Richter i spetsen, har i takt med Plan B:s framgångar blivit återkommande som legit klubb istället för svartklubb, utan att tappa i coolhetsfaktorn. Den du!

The Transient Nature of The Disco Business
Den ambulerande klubbsatsningen TTNOTDB får dansgolv att koka över hela Skandinavien. Ja, till och med i Berlin. Och det är väl egentligen inte så konstigt eftersom Behrang Mohammadi som ligger bakom konceptet lyckas med att locka till sig några av Europas allra starkast lysande akter. 

 

MEDIA

Foto Folkets Bio

Alexander Abdallah
Jag skiner inte utan er mina bröder är skådespelaren Alexander Abdallahs regidebut. Filmen skildrar en pojke som har förlorat tre av sina bröder i skjutningar. Här får han möjlighet att möta dem igen. Alexander tar på ett unikt sätt barnets perspektiv i dagens kanske mest aktuella debatt om dödsskjutningar i Malmö. Filmen berör mansnormer på ett poetiskt och oförutsägbart sätt som vi hoppas att få se mer av i framtiden. 
 

Charlotta Björck
Multikonstnären som underhåller med humor, sång och tecknade serier har lockat över 30 tusen följare till sitt Instagramkonto. Det är vackert, skarpt, normbrytande och underhållande. Sedan början av 2019 sänder hon även sin egna podcast Inre geni slash demon – en unik humorpodcast, men syns och hörs också på scener runt om i landet med sin humor och musik.

Push
Fredrik Gerttens nya dokumentär om den nya, obeboeliga staden. I städer över hela världen blir det allt dyrare att bo, samtidigt som lönerna står still. Fattiga och vanlig medelklass trycks ut ur städer världen över. Det handlar inte om gentrifiering, det här är ett monster av en helt annan sort. En ny sorts hyresvärd har etablerat sig, kapitalfonder utan personligt ansvar.

 

MUSIK 

Guleed  
Trots att debutalbumet 50 grader i februari kom först 2019 har Guleed varit en hedersgäst på malmöscenen länge. Men detta var året han nådde ut till en större publik, och det är sannerligen välförtjänt. Alla ska veta vem Guleed är. 

Bo Mehr
Vi känner honom främst som Erik Mellerstedt, men i soloprojektet Bo Mehr får vi lära känna en ny sida av malmömusikern. Här får vackra kärleksballader sin välförtjänta plats, och han själv har fått en välförtjänt plats som support till balladdrottningen Sarah Klang.  

Majken
Den självlärda gitarristen, pianisten och inte minst harpisten Majken debuterade i slutet av 2018 med det i princip fulländade albumet Young Believer. Sedan dess har det följt bejublade spelningar såväl på hemmaplan som med bland annat Frida Hyvönen på Dramaten. 

 

KONST

Malmö Konsthall
Under Mats Stjernstedts ledning fortsätter Malmö Konsthall alltjämt att leverera svinbra utställningar och tillhörande program. Vi älskar särskilt Michael Rakowitz fantastiska utställning The Invisible Enemy Should Not Exist.

Dana Sederowsky
Med repetition och monotoni som konstnärlig metod undersöker och gestaltar Dana Sederowsky de olika dimensionerna av att vara människa. Hon arbetar ofta utifrån återkommande personas som hon har byggt upp och använder i sina video- och performanceverk. En av våra viktigaste samtida konstnärer som aldrig slår av på tempot, och 2019 var inget undantag.

AdeY
Den malmöbaserade multidisciplinära konstnären AdeY blandar friskt fotografi med performance och dans. AdeYs arbeten såsom utställningen Fallen From Grace drar sig inte för att utmana våra sociala normer genom att låta betraktaren både ifrågasätta och bekräfta sina sanningar. Det är roligt, starkt, utmanande och smart på en och samma gång.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!