Fyra påhittade saker i nya Bob Dylan-dokumentären

11:00 14 Jun 2019

"Det är Mr. Bojangles alltihop" sa Håkan Hellström i intervjun där han erkände att det mesta han säger i offentliga sammanhang är hittepå. Nu har Mr. Bojangles-sångaren* själv gjort det igen.

Häromdagen släpptes Martin Scorseses nya dokumentär Rolling Thunder revue: A Bob Dylan story på svenska Netflix. Personligen sjukanmälde jag mig från jobbet för att vara hemma och se den. Sedan såg jag den om och om igen. Min favoritscen är när Dylan just klivit av scenen efter en av arenaspelningarna och en reporter frågar "Bob Dylan, how was it?" och Dylan blixtsnabbt svarar "How was what?". 

Nåväl, nu har den amerikanska nättidningen IndieWire identifierat fyra helt påhittade saker i filmen. Det är ganska rolig läsning för den som vill nörda ner sig.


1. Sharon Stone var inte med på turnén
I filmen intervjuas den amerikanska skådespelaren och modellen Sharon Stone om att hon hade en romans med Bob Dylan under turnén. I intervjun berättar hon om flera minnen från turnén och man får till och med se en bild (den ovan) på henne och Dylan. Men Sharon Stone var i själva verket aldrig där. Bilden är photoshoppad och "minnena" är påhittade.
 


2. Politikern Jack Tanner är en fiktiv karaktär
Jack Tanner presenteras som en av presidentkandidaten Jimmy Carters närmsta män. Han berättar om när ett oväder ledde till att flygplanet han befann sig på tvingades lägga om kursen till staden Niagara Falls, där Bob Dylan skulle uppträda. Jack Tanner berättar att Jimmy Carter personligen ringde till Bob Dylan och fixade en biljett till den utsålda konserten.

Men Jack Tanner är ingen verklig person, utan en karaktär från HBO-mockumentären Tanner ’88.

3. Stefan van Dorp finns inte på riktigt
I filmen intervjuas filmmakaren Stefan vad Drop länge och väl om sina minnen från turnén. Han berättar till exempel att han tog sina sista besparingar för att följa med och filma spektaklet och att det var han som inspirerade Bob Dylan och Allen Ginsberg att hålla sina cigaretter på det europeiska sättet (mellan långfingret och ringfingret). Men den som kan sin Dylan vet att det filmade materialet kommer från filmen Renaldo and Clara, som Dylan själv spelade in och regisserade. Någon Stefan van Dorp finns inte. Han är en karaktär som spelas av Bette Midlers man Martin von Haselberg.

4. Jim Gianopulos arrangerade inte turnén
Jim Gianopolus arbetar numera som vd för filmbolaget Paramount Pictures.  I dokumentären berättar han om när han arbetade som turnébokare i sin tidiga karriär. Som han beskriver det var hela turnén i princip hans idé. Men i själva verket hade Jim Gianopulos ingenting med turnén att göra.

*Jag vet för fan att Bob Dylan inte har skrivit Mr. Bojangles. Vill inte höra ett ord om detta.

Läs även: "Markus Krunegård: Jag ljuger så mycket när jag dricker öl"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!