Frasses veckorecap: Karin Boye, nexikanska och kändisar i livsfara

09:23 15 Mar 2019

Ännu en vecka har förflutit och Frasse Levinsson går på nytt igenom veckans oviktigaste händelser.

Vilken skitvecka vi har haft. Michael Jackson-dokumentären har sänts i SVT. Alexander Pärleros och Melodifestivalvinnaren John Lundvik har trasslat in sig i något märkligt resonemang om n-ordet. Skavlan har varit i blåsväder för hur han intervjuar kvinnor. Paow har talat ut om sin heta sexnatt med Lil’ Pump. Jack Werner har firat källkritikens dag. Men det är ett par andra händelser vi ska uppehålla oss vid den här veckan. Och ni, ni hänger med.


Århundradets skitprogram

Jag tror att det var i Filip och Fredriks podcast som de pratade om att den nya trenden i kändis-tv-världen är att fösa ihop kändisar som inte passar med varandra och hoppas på att magi ska uppstå. Det senaste beviset är TV4:s nya program Expeditionen. I det ska Mikael Persbrandt, Dramatenregissören Stefan Larsson, Sanna Kallur, Väder-Nils, Little Jinder och Dominika Peczynski bestiga Himalaya tillsammans. Jag har svårt att se att det skulle uppstå ett intressant samtal mellan Sanna Kallur och Väder-Nils i vanliga fall. Men under omständigheterna som kommer att råda under den här bergsbestigningen måste chanserna vara minimala. Så här beskriver nämligen expeditionsledaren Johan Ernst Nilsson utmaningen i Aftonbladet:

”Tänk dig att du vaknar upp i tältet på nära 6000 meter, det är 15 minusgrader utanför. Du har vandrat i flera dagar, höjdsjukan har satt sina spår och du är helt slut. Du kanske har köldskador, en svidande solbränna och varenda led i kroppen bara skriker åt dig att ge upp.”


Visst är det svårt att föreställa sig en köldskadad Väder-Nils hitta på en stimulerande fråga till Sanna Kallur när han är helt slut och varenda led i hans kropp säger till honom att ge upp? Men det är inte det enda programmet i sitt slag. I Kanal 5 ska Viktor Frisk, Agneta Sjödin, Thomas Wassberg, Anna Lindberg och Markus Aujalay korsa Atlanten tillsammans. Tv-bolagen verkar tänka att tittarna fått nog av att se kändisar gråta över gamla minnen i en stuga på Gotland. They are not entertained. Kändisarna ska utsättas för livsfara.

Karin Boye
Förra veckan var det någon dåraktig kvinna vid namn Karin Boye som uttalade sig korkat om övervakningssamhället. Som tur var sa polisen Peppe Larsson ifrån. Jag håller med Peppe. Karin Boye ska hålla käft. Det lät jag henne veta.


Nexikanska
Det går inte en vecka utan att jag förfasas över språkbruket i tidningen Café. I tisdags satte jag min frukost-Red Bull i halsen när någon på tidningen felanvände ordet ”givetvis” på ett spektakulärt sätt. Jag hade inte kunnat föreställa mig att någon kunde misslyckas med ett så vanligt ord fram till att jag läste rubriken ”Se när James Corden blåser skiten ur David Beckham – givetvis med hjälp av en ful staty”. Det är nu fredag och jag har fortfarande inte kunnat sova sedan dess. Vadå givetvis? Vad fan menar han? Varför är det givna sättet att blåsa David Beckham att använda sig av en ful staty? Om någon hade frågat honom hur man blåser David Beckham innan den här James Corden-grejen hade sänts, hade han då svarat ”givetvis med hjälp av en ful staty” och hånflinat åt tanken på att man kan ställa en så dum fråga?

Själva artikeln inleddes med meningen ”Blåsningar, eller pranks som det mer internationellt gångbart kallas, är en humorform som är svårbemästrad.” Efter att ha läst den behövde jag gå ut och ta frisk luft. Café riktar väl sig inte till efterblivna människor? Varför förklarar de för sina läsare att blåsningar heter pranks på engelska? Jag blev så arg att jag inte kunde fortsätta läsa.

Men igår trillade jag dit igen. Trots att det inte är nyttigt för mig att läsa Café kunde jag inte hålla mig ifrån deras test av Max nya hamburgare. Då möttes jag av den igen. Nexikanskan (Nexikanska är språket de pratar på produktionsbolaget Nexiko. Ordet är min vän Thomas Krangnes uppfinning). På nexikanska äter man inte en hamburgare. Man ”moffar” i sig den. På nexikanska säger man inte ”hamburgaren”. Man kallar den ”anrättningen”. Och ”anrättningen” innehåller inte ingredienser. Den innehåller ”komponenter”. Och ”komponenterna” är inte tomat, sallad och rödlök. ”Komponenterna” är de ”får man säga, klassiska tillbehören tomat, sallad och rödlök”. Och hamburgaren är inte okej. Den är ”habil”. Den ”gör jobbet”. Det finns något tänk om att det omständligaste sättet att uttrycka sig på alltid är det snyggaste. Det påminner om när sportkommentatorer kallar en seger för en ”viktoria”. En viktoria! Ha ha ha!

Frasse Levinsson finns på Instagram och Twitter.

Läs även: Frasses veckorecap: Magnus Betnér, svenska Skam och Let's Dance

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!