Frasses veckorecap: Erik Fichtelius-gate och Morgan Allings ensamma kamp för feminismen

09:43 5 Apr 2019

Denna veckan innehåller recapen inga spår av Cafélingvistik. Men Frasse Levinsson summerar i vanlig ordning de oviktigaste händelserna från veckan som gått.

Erik Fichtelius-gate
Jag vill börja med att be om ursäkt. Jag är medveten om att man egentligen vill lägga första april till handlingarna och njuta av att det aldrig är så långt kvar till nästa gång som det är just nu. Men det är ett aprilskämt från i år som hemsöker mig. Och som jag tycker har fått för lite uppmärksamhet i förhållande till skämtets många dimensioner. Jag talar om Erik Fichtelius-gate.

Det hela började med ett aprilskämt i tidningen Biblioteksbladet, som skrev att Erik Fichtelius, som är före detta journalist och vd för Utbildningsradion och som nu leder arbetet med att ta fram en nationell biblioteksstrategi, utsetts till ny riksbibliotekarie. Det var alltså det som var skämtet. Att Erik Fichtelius utsetts till riksbibliotekarie. Det finns alltså livs levande människor som på allvar tycker att det är ett roligt skämt att påstå att mannen som är ansvarig för arbetet med att ta fram en nationell biblioteksstrategi ska bli riksbibliotekarie.Det som hände sen var i alla fall att skämtet lästes upp som en riktig nyhet i Kulturnyheterna i SVT. Somliga tycker kanske att det är roligt att SVT gick på blåsningen. Det gör inte jag. Smaka på meningen ”Erik Fichtelius är ny riksbibliotekarie”. Det låter ju som en riktig nyhet. Det jag tycker är roligt är att nyheten överhuvudtaget har nått redaktionen. För då förstår jag att det måste pågå en intern tävling om vem som läser smalast skit i jakten på nyheter. För vem fan läser Biblioteksföreningens medlemstidning egentligen? Det kan ju bara den personen på Kulturnyheternas redaktion som lider av svårast indiekomplex göra.Nästa grej jag tycker är rolig är att Kulturnyheterna blev ertappade med att ha gått på skämtet. Att någon satt hemma i soffan och tänkte ”Erik Fichtelius ny riksbibliotekarie? Det kan ju bara inte stämma”, för att sedan börja googla. Denne någon var förstås Jack Werner, som avslöjade bluffen på Twitter. Därefter fick tidningarna nys om det. Bland andra Dagens Nyheter rapporterade om fadäsen i en artikel som sedan delades av Expressens kulturchef Karin Olsson.

Tycker också man kan resa en fråga om hur etiskt det är av Biblioteksbladet att publicera skämtnyheter. Alla seriösa aktörer borde sluta med aprilskämt. Var kanske kul innan "fejk news" blev ett begrepp”, skrev hon på Twitter.

Det är fan spännande att en så högt uppsatt person i kultursverige vill göra det här till en etisk fråga. Alltså, hon har ju rätt i att skämtet inte var kul. Men var det oetiskt? Vilken skada har Biblioteksbladet åsamkat samhället genom att påstå att Erik Fichtelius ska bli riksbibliotekarie?

 

Karlstens april-panik
Jag får be om ursäkt igen. För den här punkten är också första april-relaterad. Men det är alltid lika festligt när den självutnämnde internetexperten Emanuel Karlsten ska navigera i det nya medielandskapet. I år var han rejält på sin vakt på första april. Kanske hade han  ställt in en notis på telefonen som skulle påminna honom om vilken dag det var för att säkerställa att han inte skulle bli dragen vid näsan. För när Moderaterna kommunicerade den inte jättevansinniga nyheten att de värvat Göteborgs-Postens politiska redaktör Alice Teodorescu för att jobba med partiets nya idéprogram ringde alla varningsklockor för Karlsten. Det slog slint i skallen på honom.Moderaterna släpper alltså PÅ FÖRSTA APRIL nyheten om att @alicemedce går från GP till Moderaterna. Inte lätt att tolka om jag går på en nit när jag nu länkar detta”, skrev han i panik på Twitter.Hur skulle Karlsten kunna avgöra om Moderaternas värvning av Alice Teodorescu var ett aprilskämt eller inte? Kanske genom att titta på bilden i artikeln han själv länkade till. Den är nämligen tagen på pressträffen som Moderaterna arrangerade för att meddela nyheten. På bilden står Alice Teodorescu tillsammans med Ulf Kristersson och Christoffer Fjellner. Eller genom att surfa in på GP.se och läsa Alice Teodorescus avskedskrönika. Eller tänker han sig att Moderaterna och GP orkestrerat det här aprilskämtet i maskopi med varandra? Att Moderaterna hållit en pressträff och bjudit in landets samtliga tidningar, medan GP publicerat hennes farväl och gått ut med att hon ska efterträdas av Adam Cwejman för att sedan bara APRIL APRIL?

Morgan Allings ensamma kamp för feminismen

Förra veckan gjorde jag mig lustig över att Alexander Karim ännu en gång lovat att inte arbeta tillsammans med metoo-män. Jag gjorde det i vetskapen att jag kanske var en smula hård mot honom. Han gör ju i grund och botten något bra. Men nu har jag förstått att Alexander Karim behöver någon som säger till honom på skarpen. Alexander Karim har nämligen fått för sig att Morgan Alling är den enda som har kämpat för feminismen de senaste 30 åren.Hade den äran att få hänga med den här hjälten i morse. @morganalling har kämpat ensam i över 30 år med de här frågorna. Nu krokar han arm med ett helt land”, skrev han på Instagram efter ha gästat Nyhetsmorgon tillsammans med Morgan Alling,

Ps. Alla medier måste genast sluta gå med på narrativet att Alexander Karim är modig som emot våld mot kvinnor. Alla vet att det här är det smartaste karriärmovet han någonsin gjort.

Frasse Levinsson finns på Instagram och Twitter.

Läs även: Frasses veckorecap: Simon Sköld Dramatenbojkott och Cadierbarens enfant terrible

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!