Foto: Sandra Åhman.

Fotbollsuppsnack med Stockholms Kvinnohistoriska

15:35 17 Jun 2019

Inför Sveriges avslutande gruppspelsmatch mot USA anordnar Stockholms Kvinnohistoriska ett panelsamtal på temat klass och ursprung. Platsen är Trädgården.

Tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu samt inbjudna gäster lånar Stockholms Kvinnohistoriska strålkastarna från fotbollsplanen och riktar dem mot brännande teman kopplade till damfotbollen. Inför torsdagens match mot USA handlar detta om klass och ursprung.

Hur inkluderande är egentligen damfotbollen? Pojkar har möjlighet att spela fotboll oavsett var de bor – men för flickor är möjligheterna begränsade. Under många år har de framgångsrika flicklagen framförallt funnits i vita över- och medelklassområden. Ytterst få kvinnor med utländsk bakgrund tar sig hela vägen till landslaget eller beslutandenivå i klubbar och förbund. Finns det ett glastak eller misslyckas fotbollen med rekryteringsarbetet redan på gräsrotsnivå? Hur blev det så här och hur går det att göra annorlunda?

Gäster
Nazanin Vaseghpanah, futsalspelare samt fd. fotbollsspelare- och tränare.
Jesper Fundberg, etnolog med inriktning mot idrott, genus och etnicitet vid Malmö Högskola.
Sahar Khalili, tränare i Bollihop Linköping som skapar inkluderande fotboll och futsal för alla tjejer.

Samtalet drar igång vid 19.30 och matchen mellan Sverige och USA startar klockan 21. Arrangemanget har fri entré och 18-årsgräns – barn upp till 12 år följer med i vuxens sällskap. Läs mer på facebookeventet.

Läs även: VM-snack med fotbollsankaret Anna Brolin.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!