Foto: Tv4

VM-snack med fotbollsankaret Anna Brolin

15:39 11 Jun 2019

Anna Brolin leder Tv4:s studiosändningar under fotbolls-VM. Vi ringde upp henne strax innan Sveriges första match. 

Få sommarhändelser är så härliga som fotbollsmästerskap, och jag ber er vänligast att inte säga emot mig. Stämningen är otrolig, känsloregistret släpper ohämmat ut allt det har att bjuda på och gemenskapen är motsatsen till den i valtider. Förra året stod jag på tunnelbanan med Sveriges åttondelsfinal i hörlurarna och jublade (ja, jublade) tillsammans med de andra resenärerna när vinsten mot Schweiz tog oss vidare till kvartsfinalen. Jag har aldrig tidigare jublat tillsammans med andra tunnelbaneresenärer och förväntar mig inte att göra det igen – såvida det inte är i mästerskapstider vill säga.

Årets VM blir det åttonde i ordningen för damer, och spelas i Frankrike. Den första matchen sparkades igång 7 juni och Tv4 bevakar samtliga Sverigematcher i form av studiosändningar ledda av Anna Brolin. Andra bekanta ansikten som syns i studion är bland andra de forna landslagsspelarna Hanna Marklund och Lotta Schelin.
– Det är som alltid årets stora höjdpunkt, det man längtar till, säger Anna Brolin när vi hörs över telefon och fortsätter:
– Det här kommer dessutom kvalitetsmässigt att bli det bästa i historien eftersom så många nationer har tagit stora kliv framåt. Sverige har alltid haft ett av de bättre lagen, men nu kommer konkurrensen att öka. Länder som Spanien, England och Nederländerna har gjort stora framsteg och även de stora klubblagen har satsat på damer de senaste fyra åren.

Hur är stämningen under mästerskapen?
– Jag gillar gruppspelet väldigt mycket, då lever drömmen fortfarande hos alla lag. Det är en uppslutning på ett globalt plan, och jag tycker att det är så häftigt att hela världen samlas kring något gemensamt. Under mästerskapen får vi också se nya talanger och stjärnor födas, det kan hända så mycket.

– Förra årets VM på herrsidan var ju fantastiskt för Sveriges del, och på damsidan finns det faktiskt en realistisk möjlighet att drömma om medaljerna i år. Det Sverige saknar i just VM-sammanhang är ett guld, jag tror dock att det blir för tufft den här gången just eftersom konkurrensen är så hård.

Det har pratats en del om att vi möter USA i gruppspelet. Är det något vi bör oroa oss för?
– Vi har haft USA i gruppen förut, till exempel under VM 2011 och det tog vi oss igenom. Men absolut, USA är en guldkandidat. Så även Tyskland, Nederländerna som tog EM-guld 2017 och så värdlandet Frankrike. Just Frankrike var tidiga med sina kvalitativa storklubbar, men landslaget har inte haft samma nivå. Nu har de tagit kliv framåt, och i år tror jag att de har större press på sig.

Hur ser du på Sveriges trupp det här mästerskapet?
– Det finns några spelare som inte fått all den speltid som man önskar, men jag hoppas att de trots det formtoppar. Det kommer krävas av samtliga i laget att man presterar nästan  över sin förmåga eller åtminstone på maxnivå för att det ska fungera. Jag tror att deras mål är att spela semifinal, och det är en tuff målsättning.

Vilket samtidigt är en härlig grej, tänker jag. Att det blivit tuffare.
– Ja precis, det allra mest upplyftande den här våren tycker jag är alla publikrekord runt om i världen. I Spanien satte man på klubbsidan ett världsrekord med över 60 000 besökare på arenan där Champions League-finalen mellan Atlético Madrid och Real Madrid spelades. Det slogs också rekord i Italien på Juventus hemarena i en match mot Fiorentina och likaså i Skottland. I Sverige satte ju damerna ett nytt rekord på Friends Arena, så det händer verkligen härliga grejer.

På tal om härliga grejer, har du något favoritminne från din bevakning av damlandslaget?
– Oj, jag har många, jag har verkligen njutit av att bevaka damfotboll. Det är mer öppet på damsidan, du får en annan närhet till spelarna. Stämningen är positiv och härlig, det är oftast inga läktarskandaler. Något som sticker ut är såklart VM-bronset 2011 i Tyskland och EM på hemmaplan 2013. Det var sån otrolig publikfest den sommaren. Då tog det tyvärr slut mot Tyskland i semin, men fram tills dess var det oerhört häftiga stunder.

Jag avslutar intervjun med att säga det absolut klyschigaste jag kan säga i den situationen, det vill säga ”Vi får hoppas på nya favoritminnen i sommar, då”, men det skäms jag för mycket för att lägga till i fetstil.

 

Läs även: Dessa restauranger visar fotbolls-VM i Stockholm

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!