Annika Norlin. Foto: Viktor Sjödin.

Förväntningar på albumåret 2022

14:51 24 Jan 2022

Nöjesguidens musikredaktör Emma Thimgren listar albumen hon ser mest fram emot.

Även om 2021 var albumets år, ser 2022 ut att kunna toppa det. Särskilt ser det ut att bli ett år av flera ikoniska återvändanden, genrebyten och framtida klassiker. 

Annika Norlin
Annika Norlin, som tidigare släppt musik under Säkert! och Hello Saferide, släpper sitt första album under eget namn den 21 januari. Det blir en blandning av svenska och engelska, nutid och dåtid. Av de första singlarna att döma blir det både bekant men också ett nytt sound.

Sky Ferreira
Sky Ferreira börjar kännas mer som en sol och vårare än en artist med alla tomma löften hon gett de senaste nio åren om ny musik. Men eftersom jag så gärna vill ha ett nytt album väljer jag att tro på löftet igen. Hur som helst har hon nu utlovat ny musik i mars, jag hoppas 2022 är året vi äntligen får mer Sky Ferreira.

Gina Dirawi
Dirawis musikaliska projekt återuppstod förra året och lät mer lovande än det någonsin har gjort. Med ett nytt sound och tydliga arabiska influenser kändes det som att hon äntligen hittat sin plats i musiken. 70-tal och folkmusik har också använts som inspiration i musiken. Det kommer säkerligen bli ett av årets bästa album.

Moonica Mac 
Moonica Mac uppstod på den svenska musikscenen som att hon alltid hade funnits där, givetvis mest tack vare hennes tidlösa och sköra stämma. Tre år har gått sedan det senaste albumet som gick alldeles för många förbi. Med det nya kommer Mac ta över Sverige.

Little Jinder
Efter att ha släppt Little Jinder’s Unreleased Romance förra året verkar det av allt att döma som att Josefine Jinder är tillbaka i studion. Även om det är oklart vad som kan tänkas komma utav det, har det gått fyra år sedan hon senast släppte ett album så det känns som en säker gissning. 


Det danska popundret MØ återvänder med ett nytt album efter fyra år. Singlarna som kommit hittills visar en lite mindre kommersiell lutning och ett mer elektroniskt sound än tidigare. Med MØs hookiga melodiskrivande kan det bli väldigt intressant.

Arctic Monkeys
Efter den katastrofala comebacken som var Tranquility Base Hotel & Casino sägs det nu att Arctic Monkeys har dess uppföljare redo att släppas 2022. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot det här albumet. Det kan bli så bra, men det känns mer väntat att det lär går i linje med deras förra flopp.

Sasami
Sasami debuterade 2018 och släpper i år sitt andra album. Enligt henne själv är influenserna tagna från System of a Down, Sheryl Crow och Fleetwood Mac. En tillräckligt intressant beskrivning för att man åtminstone ska vilja ge det en chans. Jag skulle mer beskriva hennes musik som hur Mitski skulle låta om hon skulle gjort rock på 90-talet.

Sahara Hotnights
Sahara Hotnights återvänder efter en tio år lång paus, ett avbrott som blev längre än de själva hade tänkt. Vi har ännu inte fått höra något av den nya musiken, men jag antar redan nu att det kommer vara bra. 

Lars Bygdén
För fyra år sedan släppte Lars Bygdén det hjärtskärande mörka albumet Dark Companion som handlade om att förlora sin fru. Nu är han tillbaka igen med en skiva om hur man går vidare, vad han kallar "ett posttraumatiskt sorgearbete". Lika självutlämnande som mästerligt komponerat.

Wet leg 
Den omedelbara succén som är duon Wet Leg debuterade så sent som förra året. De har bara fyra singlar i bagaget, men det är tillräckligt för att förutspå att albumet inte kommer göra en besviken. De är som en punkigt modern version av Moldy Peaches.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!