Bravo, Burkina!

Filmfestivalen CinemAfrica fyller 25 år

19:00 8 Oct 2023

Nordens största filmfestival för afrikansk kvalitetsfilm firar 25 år och visar 25 olika filmer mellan den 20 och 29 oktober.

Den jubilerande upplagan av CinemAfrica invigs med Sverigepremiären av filmen Bravo, Burkina! (regi: Walé Oyéjidé) på biografen Skandia och annars kommer Bio Rio, som till allas vår glädje nyligen återfått sitt gamla namn, att vara festivalens främsta spelplats. Livsöden, kärlek och familjerelationer är teman för programmet som sätter berättandet i fokus och ger nya perspektiv på afrikansk kultur.

– Vår bild av Afrika präglas till stor del av alla negativa händelser som det rapporteras om i nyheterna. Med årets program vill vi ge nya perspektiv på Afrika och vad afrikansk kultur är, säger Meryem Saadi, CinemAfricas programgrupp.
 
Nöjesguidens filmredaktör har bläddrat i årets program och bjuder på fem heta tips: 

 
No U-turn, regi: Ike Nnaebue 
 
I sin första dokumentär återvänder den hyllade nigerianske Nollywood-regissören Ike Nnaebue till den migrationsrutt han själv tog för 26 år sedan när han sökte lyckan i Europa. Han intervjuar alla han möter för att ta reda på vad som fått dem att ta risken och vilka drömmar de bär på. 

 
Simin Zetwal (Gazing at stars), regi: David Constantin
 
Ronaldo och Aleja möts på väg - den ena letar efter sin far och den andra flyr från en textilfabrik där hon gästarbetat under horribla villkor. I sin andra film tecknar den mauritiske regissören David Constantin en ömsint bild av hemön och en verklighet bortom paradisstränder och lyxhotell.

 
At war, regi: Suheib Saleh
 
Under pandemin började skådespelaren Suheib Saleh (Störst av allt, Heder) göra egna kortfilmer. Hans fjärde produktion skildrar ett ungt skådespelarpar som ställs inför ett dilemma, och kommer att premiärvisas under CinemAfricas öppningskväll. 

 
Det osynliga folket, regi: Madubuko Diakité 
 
För att fira sitt 25-års jubileum kommer CinemAfrica att visa några av höjdpunkterna från tidigare festivaler. En av dem är människorättsadvokaten, författaren och regissören Madubuko Diakités omistliga dokumentär från 1972 om klass och arbetsvillkor ur ett afrosvenskt perspektiv. 

 
No simple way home, regi: Akuol de Mabior
 
Aktivisten och regissören Akuol de Mabior - dotter till en av Sydsudans mest kända politiker Rebecca Nyandeng De Mabior - beslutar sig för att följa sin mor med kameran för att förstå sin sydsudanesiska identitet, sin familj och den långa outtröttliga kampen för att förena landet.  
 
CinemAfrica pågår mellan den 20 och 29 oktober. Ta del av hela programmet på cinemafrica.se
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!