Foto: Fredrik Bengtsson

Ny ledning på Bio Rio

Redaktion 10:24 10 Oct 2023

Men namnet är desto äldre. 

Söderbiografen Bio Rio tar tillbaka sitt originalnamn från 1943 i samband med att produktionsbolaget Diktator tar över verksamheten, och neonskylten på taket är redan återställd. Bakom Diktator står bland annat regissören Tim Erem, som nyligen har flyttat hem från Los Angeles.
– En av inspirationerna för mig är Braindead Studios i Los Angeles. De har lyckats få tjugoåringar att köa till klassiker från 1940-talet. Det är stökigt och punkigt, de blandar nya och gamla filmer, konserter och fester. Det är alltid kul att gå dit, det är mer än en bio. Vi beskriver vårt nya kök som ”slarvig finmat vi själva vill äta”, och det är en rätt bra beskrivning för hur vi vill att hela verksamheten på Bio Rio ska vara, säger Tim Erem. 

På tal om just köket så rattas det av Elias Kvarning som bland annat har erfarenhet från Fäviken och Ett Hem. Den nya restaurangen som går under namnet RiRi öppnar den 20 oktober. Namnet är hämtat från RI-biografen som låg på Nytorget 6 mellan 1909 och 1961. Mycket av maten lagas över öppen eld och även inne på själva bion ska man kunna få med sig ett spett i bröd och ett kallt glas rött.
– Nästan allt som serveras kommer att grillas över öppen eld. Precis som övrig verksamhet ska det vara lyxigt, slarvigt och avslappnat. Vi håller fortfarande på att starta upp restaurangdelen, men det ska bli jättekul att visa upp den när allt är klart, säger Tim Erem. 

Bio Rio är en av de så kallade Ri-teatrarna som byggdes längs spårvägslinjerna under fyrtiotalet. Idag är det Bio Rio och Rigoletto som valt att behålla sina klassiska namn. Under en period gick emellertid verksamheten under namnet Indio Studios.
– Det var väldigt viktigt för oss att ta tillbaka det klassiska Rio namnet, då det kommer med en historia av film på bio som sätt att umgås, säger Tim Erem.

Inför nypremiären i slutet av oktober kommer Bio Rio att renoveras varsamt, med hänsyn till originalinredningen.
– Vi vill skapa barhäng i foajén. Några av de bakre raderna i salongen kommer att bli liggsäten, inspirerat av premiumbiograferna i Los Angeles och de klassiska 40-50 tals biograferna i Europa. 

Även hit kan besökarna beställa med sig mat och dryck.
– Film på bio är en lägereld man samlas runt, en social händelse, ett tillfälle då man delar erfarenheter och starka känslor med andra människor. Film var inte bättre förr, men vi älskar filmens nostalgiska värden, då biofilmen blev ett sätt att umgås, där man gick på första dejten, man umgicks med vänner på drive-in-bion, där man visade nya världar för sina barn och barnbarn. Filmen är fortfarande central, men likaså är också allt annat runtomkring den, avslutar Tim Erem. 

Bio Rio öppnar i ny skrud i slutet av oktober men fram tills dess går det utmärkt att besöka biografen om man “bara” vill se film. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!