Ett slut att hata

10:56 31 May 2019

1,6 miljoner Game of Thrones-fans är vansinniga och kräver att den sista säsongen ska göras om.

Hur känns det att ha gjort ett slut som dina fans hatar?

Tio år efter Battlestar Galactica har gått i mål får showrunnern Ronald D Moore frågan av Slate. De kunde förstås lika gärna ha ställt den till David Benioff och DB Weiss som efter Game of Thrones packat ihop är de mest utskällda tv-giganterna i showbiz. Den ultraframgångsrika seriens avslut blev nämligen så hatat av fansen att några övernitiska nördar startade en namninsamling för att den sista säsongen ska göras om med “kompetenta manusförfattare”. En petitionen som i skrivande stund har över 1,6 miljoner namnunderskrifter. Men för tio år sedan var det inte Game of Thrones som kölhalades på internet, utan Battlestar Galactica.

“Did Battlestar Galactica have the worst ending in science fiction history?” undrade sci-fi-sajten IO9 någon månad efter finalen. Frågeställningen fick skrivas om en smula året därpå då Lost knöt ihop sin säck med den kontroversiella “lol alla var redan döda”-twisten. Och förrförra året satte berättigade megafans energidrycken i halsen när Star Wars VIII: The Last Jedi gjorde en massiv nummer två i deras respektive ansikten.

Trots att filmen blev en kritikerfavorit som mäter in på imponerande 91 procent approval rating på Rotten Tomatoes blev den så avskydd av fansen att det startades minst två naminsamlingar. Den ena ville att filmen skulle göras om från grunden och den andra att Disney skulle stryka den ur Star Wars historiska kanon.

“Finns det något i genrefandom i synnerhet som gör att dessa extrema reaktioner frodas?” frågar Slate-journalisten Ronald D Moore.

“Att genrefandom är så fundamental är nog roten till problemet”, svarar Ronald D Moore och fortsätter. “Jag vet inte hur fanskaran för serier som Law and Order eller NCIS ser ut, men genrefans är enormt passionerade och tar allting väldigt personligt.”

På det stora hela är alla superengagerade fantasy- och sci-fi-lovers the comic book guy i Simpsons som nasalt gnäller “Worst. Ending. Ever.” varje gång något hen älskar myggas av eller bryter normen.

Men när tittare och kritiker flera år senare återbesöker serier som Lost och Battlestar Galactica hände något. “Battlestar Galacticas ending was good”, konstaterade genresajten Den of Geeks förvånat åtta år efter finalavsnittet sändes. Och tidigare i år skrev Independent att “The finale of Lost is the most misunderstood of all time”.

Det krävdes flera år efter nördraseriet till slut hade lagt sig för att omvärdera seriernas avslut. Kanske är det exakt vad de övernitiska Game of Thrones-fansen borde göra: Ta ett varv runt huset innan de samlar ihop miljoner underskrifter för att seriens showrunners ska spetsas på pålar.

Läs även: "Tv-golare har inga polare"

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!