Foto: Eugenie De Lozada

Ett av världens största hållbarhetspris har delats ut i Göteborg

12:56 28 May 2019

Vinnaren har belönats med en prissumma på en miljon kronor.

På morgonen den 28 maj tillkännagavs årets vinnare av priset Win Win Gothenburg Sustainability Award. Prissumman är på hela en miljon kronor och klassas därmed som som ett av världens största. Att Göteborg står för ett av världens största pris inom i alla fall hållbarhet är en tröst när världens största designpris inte längre delas ut här.

För i år är temat för priset mat, och livsmedelsbranschen är som bekant för de flesta en sektor som verkligen behöver jobba mer med hållbarhetsfrågor. Därför är vinnaren 2019 ingen mindre än Arash Derambarsch från Frankrike. Hans initiativ har fått Frankrike att inför en lagändring som förbjuder franska matbutiker och restauranger att slänga eller förstöra mat som inte går att sälja. Lagen tvingar dem istället att samarbeta med olika välgörenhetsprojekt så att maten kommer till användning. En del av juryns motivering lyder så här:

”Arash Derambarshs arbete har inspirerat människor världen över och bidragit till att lyfta frågan om matsvinn på den globala agendan. Hans exempel visar att det är möjligt att göra skillnad och ta konkreta steg i en hållbar riktning vad gäller matsvinn.”

Den 31 oktober kommer Arash till Göteborg för att ta emot priset, och själv har han sagt såhär om utmärkelsen:

“När jag var student och tjänade 800 euro i månaden och min hyra var 400 euro, hade jag bara 400 euro per månad att leva på. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta.”

Läs även: C/O Hops startar internationell utgåva.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!