Foto: Hendrik Zeitler

Torsten och Wanja Söderbergs pris i design dras in

12:22 15 Mar 2019

Priset var det största i världen av sitt slag och delades ut av Röhsska museet årligen.

Designpriset som delades ut av Torsten och Wanja Söderbergs stiftelse hade en prissumma på en miljon kronor och var därmed det största i världen. Syftet med priset var att hylla och lyfta nyskapande nordisk design, men 2018 blev det sista året det delades ut meddelar nu Röhsska museet i ett pressmeddelande. Totalt har priset delats ut 25 gånger och den sista pristagaren blev islänningen Brynjar Sigurðarson som just nu ställer ut på museet fram till den 19 maj. 

Anledningen till att priset slutas delas ut är bortgången av Tomas Söderberg som varit drivkraften bakom priset, mångårig ordförande för stiftelsen samt son till Torsten och Wanja. Museichefen Nina Due berättar i pressmeddelandet att samarbetet med stiftelsen dock inte kommer att upphöra helt.
— Det är ingen tvekan om att Torsten och Wanja Söderbergs pris kommer att vara saknat men Röhsska museet ska självklart fortsätta att lyfta fram nordisk design. Det goda samarbetet mellan Torsten Söderbergs Stiftelse och Röhsska museet fortsätter, bland annat genom forskningsprojekt som stiftelsen stöttar.

Nyheten kommer strax efter nyöppningen av Röhsska museet som under flera år varit stängt för restaurering av byggnaden och interna skandaler om arbetsmiljö.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!