Johan Spendrup.

En gotlandsfärja kommer lastad - med öl

10:00 22 Jan 2016

Nu är det inte långt kvar tills Nöjesguidens Ölmässa, så det är hög tid att lära känna ytterligare en av de medverkande bryggarna lite bättre. Möt Johan Spendrup från Gotlands Bryggeri.

Beskriv Gotlands Bryggeri med tre ord? 

– Nyfiken, passionerad och gotländsk

Har ni någon signaturöl eller kanske en signaturstil på era öl?
– Vår inspiration kommer både från den bayerska och den brittiska ölkulturen. Fast i Gotländsk översättning. Den bayerska delen representeras av öl som Wisby Pils, Wisby Weisse, och vår Kellerbier. Från engelska sidan är det förstås alla våra Bulldoggar samt även Wisby Stout. Eftersom vi var de som bryggde första färskölet i Sverige anser många att Wisby Klosteröl är synonymt med Gotlands Bryggeri.

Hur har ölåret 2015 varit?
– Fantastiskt! Intresset för god och bra öl är större än någonsin och det har varit många spännande lanseringar av oss och branschkollegor. Vi vann två guldmedaljer för Wisby Weisse på både Göteborgs Beer & Whiskeyfestival och Bergen Ölfestival. Dessutom så tog vi hem segern i den nordiska tävlingen Bryggeribråk i Oslo. 

Var det något speciellt som stack ut? 
– Vi firade att det var 20 år sedan vi installerade våra kopparpannor och bryggde Sveriges första färsköl på S:t Hansgatan innanför ringmuren i Visby. Åren har gått rasande fort och det är ganska häftigt att se tillbaka på hur mycket vi har utvecklats och hur kul vi har haft på vägen. Idag är det nya utmaningar och mål, men det är minst lika roligt nu som då. 

Hur har ni som bryggeri utvecklats?
– Det har varit en helt fantastisk utveckling senaste 10 åren  och intresset för kvalitetsöl har aldrig varit så stort som det är nu. Nu är det inte bara connoisseurer som intresserar sig för specialöl utan alla som föredrar öl botaniserar bland det stora utbudet. Sedan har vi äntligen fått klart att bygga nytt bryggeri nere i Visby hamn, ett projekt som kommer stå klart under 2017, men som vi lägger grunden för redan nu. Vår bryggarfamilj har växt med ett par personer som alla har nya tankar, idéer och erfarenheter som kommer kunna hjälpa oss framåt. 

Och du som bryggare?   
– Jag slutar aldrig att fascineras av nya humle- eller jästsorter och vad de kan göra för underverk för en brygd. Därför lägger vi mycket tid på produktutveckling.

Hur jobbar du själv för att utmana och förnya er?
– Det är ganska enkelt egentligen: eftersom öl är en föränderlig dryck, måste man hela tiden utmana sig själv att alltid göra något bra ännu bättre.

Vad tror du att vi har att vänta för trender under nästa år? 
– Lagerölet är på väg tillbaka och mycket intresse riktas mot mer traditionella stilar som de man hittar i Franken i norra Bayern. Vidare tror jag att de neo-belgiska stilarna kommer att vinna större mark framöver och att vi kommer få se mer av olika fruktöl samt även syrade ölsorter.

Vad tar ni själva med er till Nöjesguidens Ölmässa 2016?
– Vi kommer ta med oss ett par olika provbrygder bland andra Bushveld Bulldog IPA (6,7%) bryggd på sydafrikansk humle och en personlig favorit, Wisby Oaked Porter (8,5%), som jag varmt kan rekommendera om man råkat missa.

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!