Emil Gustafsson släpper singel som singel

07:46 4 Oct 2019

Urban Cone meddelade i slutet av förra året att de i samband med släppet av skivan 10-18 tackar för sig. Nu släpper frontmannen sin första singel som soloartist. 

Emil Gustafsson hade tillsammans med resten av vännerna i Urban Cone precis blivit signade till ett stort skivbolag i USA. Nu skulle äntligen det stora internationella genombrottet ske, förväntningarna var på topp. Så blev det inte. 

Plötsligt slutar deras A&R och de befinner sig i en klassisk skivbranschlimbo med ett bolag som varken bryr sig om dem eller vill släppa deras skiva. När de slutligen lyckas ta sig ur kontraktet är det som att luften har gått ur, och redan när skivan kommer ut har bandet bestämt sig att det blir deras sista efter åtta år tillsammans. 

Vad fick er att ta beslutet?
– När vi flyttade till USA för att satsa allt på rött så gick det åt helvete.

I Nöjesguidens recension av skivan skriver Sophie Winberg följande: "Krasst tänker jag att det måste varit någonstans mitt uppe i arbetet med låten IKEA, kanske när någon satte penna till papper och skrev ”Road trip to Ikea - we can sleep in the store - getting drunk on tequila - making love on the floor” som de alla gemensamt tittade på varandra och frågade sig ”Vad fan håller vi på med? Vi måste nog lägga av?”"

Kan du bekräfta eller dementera?
– Haha, jag är beredd att hålla med om det. När jag läste det ni skrev så hatade jag er men ni hade en poäng. Det var en förvirrad period i livet där folk sa åt oss vad vi skulle göra och vi lyssnade inte mycket på oss själva.

Var det ett känslosamt uppbrott?
– Ja det var det, men inga hard feelings oss emellan. Vi hade spelat tillsammans i över tio år så vi kommer alltid att vara en familj.

I samband med bandets sista spelning kommer ytterligare ett oönskat uppbrott. Emil blir dumpad.

Det måste ha varit en jobbig tid. 
– Ja det var en rejäl dipp det där, mörker 24/7. Jag gick i terapi och slutade dricka i några månader innan jag hamnade på en bättre plats. I samma veva så började jag skriva låtar och texter på svenska för första gången och det var en otroligt viktig pusselbit också.

Hur mår du idag?
– Bättre. Jag har lärt mig hantera panikångest litegrann och börjat dricka vin igen.

Samtidigt är Emil säker på att det är musiken han vill fortsätta med. Han stänger in sig i sin studio och går bara hem för att sova. I samma veva byter han även språk till svenska i sina texter. Nu släpps den första singeln.

Berätta om Nyckeln under mattan, den är på ett ganska klassiskt tema?
– Ja verkligen, klassiskt kärlekslåtstema som allt annat skit. Men jag blev nöjd med texten och tror att alla kan relatera. Jag ska även massproducera dörrmattor med loggan på som plan B om allt skiter sig.

Förutom dörrmattor släpper du även videos till både denna och den kommande singeln, det är ambitiöst?
– Ja kanske lite överflödigt. Jag ska skärpa mig.

Kommer det en fullängdare längre fram, eller är det i det här formatet du kommer att jobba?
– Det är drömmen, men jag vill inte släppa en skiva med massa låtar på om inte folk skriker efter den. Så just nu satsar jag bara på singlar.

När får vi höra låtarna live?
– Jag har releasefest den 16 oktober så hittar ni dit får ni höra dom då. Och självklart på Nöjesguidens smygläsning i höst!

Emil Gustafssons första singel på svenska Nyckeln under mattan finns ute nu. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!