Emil Årengs nya knäck

10:43 4 Mar 2021

Från Umeå till Cadierbaren på Grand Hôtel. Sedan tillbaka igen. Vad har Emil Åreng i kikaren? 

För knappt tre år sedan lämnade Emil åreng sin hemstad Umeå för att ta över den välrenommerade Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. I vår går resan i motsatt riktning. 

Lämnar du krogen för gott nu?
– Det kommer nog att dröja ett litet tag innan man ser mig bakom en bardisk, men nej lämnar den helt gör jag inte. Kort sagt kan man väl säga att det har funkat sådär nu under pandemiåret att pendla mellan Västerbotten och Stockholm, så jag kommer att ha min bas häruppe nu istället.

Men tiden står inte still för en av landets bästa bartenders. I samband med flytten har Emil tackat ja till ett gig som brand ambassador hos den norska sprittillverkaren Skagerrak Nordic Dry Gin. I denna roll ska han bland annat jobba med med strategier och verka för ginmärkets synlighet på marknaden.
– Jag hade egentligen tänkt ta ett break här i början på året, men i precis den vändan hörde Skagerrak av sig och jag tycker det är ett jävligt roligt varumärke som gör det mesta rätt så jag tackade ja. Mitt jobb som brand ambassador går ut på att utbilda folk i vad produkten är för något och få ut den i barer. 

Hur jobbar man med synlighet på marknaden för ett ginmärke, om man inte får vara ute och träffa folk?
– Det är såklart minst sagt en utmaning, men det blir mycket digitalt såklart. Överlag har cocktails fått en rejäl digital renässans i samband med pandemin, och det är många i branschen som har hakat på det vilket är kul.

Tror du att hemmamixologen står inför samma resa som hemmakocken har gjort? 
– Det är jag helt säker på, så in i helvete. Vem hade kunnat tro att David Kringlund skulle ha över 30 000 prenumeranter på Youtube för ett år sedan? Men det har han nu. Det går ju nästan inte att vara i barer nu, men det betyder inte att folk kommer att sluta dricka efter 20:30. 

Emil Åreng gav nyligen ut en bok om jakten på den perfekta dry martinin. Utöver det har han jobbat som ambassadör för såväl Hernö Gin som Mackmyra, som även de har börjat producera gin. 

Vad är det som är så fascinerande med just gin? 
– Det är väl bland annat att det är så nyanserat, men samtidigt enkelt att producera rent teoretiskt.  Samtidigt handlar det om att hitta en balans så att det går att få till en Dry Martini eller GT. Det har kommit väldigt mycket bra gin från Sverige och Skandinavien på kort tid vilket är svinkul.  

Skagerrak är sprunget ur ett Skandinaviskt samarbete, på vilket sätt?
– Det är bartenders från Sverige, Norge och Danmark som tog tillsammans har fått hjälpas åt att tycka till om slutresultatet, vilket är rätt unikt. Smakerna går också att härleda från de tre länderna där det bland annat rör sig om nypon, fläder och tång. För mig som bartender är det grymt med just tång då det tillför en sälta som jag ofta vill ha i mina cocktails.

Du gör ett samarbete med kocken Frida Ronge nu också, hur tänker man som bartender för att synka mat med sprit?
– Det handlar om att försöka balansera upp smakerna i maten, och just med Frida som gör rätt lätta och fräscha grejer så är det ganska enkelt faktiskt när man har en gin i grunden. 

Utöver jobbet som brand ambassador för Skagerrak kommer Emil att fortsätta skriva för tidningen Café samt göra dryckespodden Kafé Café tillsammans med Måns Herngren. 

Får du ihop det med att bo i Norrland, eller blir du kvar i Stockholm på deltid?
– Jag kommer att ha min bas i Umeå men kommer väl ner sådär en gång i månaden ungefär i den mån det går att resa. I höst öppnar vi faktiskt en ny bar här uppe, som kommer att ligga mitt i stan. Det blir den första baren med bara svenska produkter och tanken är att vi ska öppna i november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!