De ska ta Cadierbaren till nästa nivå

15:00 22 Mar 2018

Christian "Greven" Grevius och Emil Åreng är två välbekanta ansikten bakom Sveriges bardiskar. Nu gör de gemensam sak på Grand Hôtels nya barsatsning. 

I slutet av april ska två av landets mer rutinerade barproffs i form av Christian Grevius och Emil Åreng vidareutveckla cocktailsidan av Cadierbaren på Grand Hôtel. Bakom rekryteringen står Cecilia Wiik Lundström som är ansvarig för Cadierbaren, tillsammans med källarmästare Karl Persson samt Fredrik Lindfors som är chefssommelier. 

Nyheten att den rutinerade bartenderduon ska komma in och ta baren till nästa nivå har de gått och ruvat på någon dryg månad, och Christian menar att det är något av ett drömprojekt de båda nu står inför. 
Christian: Jag och Emil har jobbat lite förut uppe i Umeå och alltid velat göra något tillsammans, så dök den här chansen upp. Grand Hôtel approachade oss och det var liksom en grej på iallafall min bucket list – att få göra något riktigt bra av Cadierbaren.
Emil: Det började med att jag var nere i Stockholm och gjorde fördrinken under en pressgrej för Västerbottensdagarna på Grand. Väl där pratade jag med Cissi (Wiik Lundström, red. anm.) som berättade lite om vad de hade för planer för baren. Därefter började jag tänka själv kring ramarna vad man själv skulle kunna göra med den om man fick möjligheten.

Flyttar du till Stockholm nu?
E: Inte på heltid, jag har min son i Umeå bland annat och vill inte flytta helt. Samtidigt var det enda som skulle kunna få mig att flytta till Stockholm just Cadierbaren. Till slut hittade vi en lösning med mig som kreativ ledare och Greven som barchef. Jag kommer att fokusera på det kreativa och driften och vara på plats typ varannan vecka. 

Christian Grevius och Emil Åreng.

Christian jobbar idag på Haymarkets bar Americain, medan Emil har sin nuvarande bas i Umeå på Open/Closed. 
C: Jag har gjort en del gästspel däruppe med Chartreuse framför allt, och vi kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt. Emil är otroligt kreativ och en sådan bartender som gör att man känner sig välkommen. Jag är också rätt kreativ om man får säga det själv, men kommer också från en hotellbakgrund vilket jag tror är bra i ett sådant här projekt. 

E: Jag kommer att jobba på Open/Closed säsongen ut, men sen går det inte att driva två barer samtidigt som båda två ska vara bäst i Sverige. 

Vad ska du göra när du inte jobbar då? 
E: Jag ska bland annat skriva en ny bok, och mer för Café den tiden jag är i Umeå. När jag väl är på plats i Stockholm kommer jag att få ihop 80 timmar på två veckor, det kommer inte vara några problem att fylla tiden direkt. Och jag ska framför allt vara i drift, inte sitta vid ett skrivbord som någon vanlig Arne. De i baren ska inte vara finare än gästerna, det är jätteviktigt.

Kan ni berätta något om eventuella teman och menyer? 
C: Jag är också kvar på Americain i ett par månader. Men stället kommer absolut även fortsatt att heta Cadierbaren och det finns otroligt mycket historia att ta vara på, vilket vi vill göra.
E: Givetvis har vi idéer på vad vi vill göra. Cadier var ju fransman i botten och det vore kul att göra något av det fransksvenska mötet. Samtidigt får vi inte glömma bort att Grand är ansett som ett av de bästa hotellen i Sverige och detta är dess hotellbar. Man måste kunna tillfredsställa alla de gäster som kommer, även om de vill ha en klassiker. Framför allt ska servicen vara på en nivå som inte har setts i Sverige förut. Folk i branschen ska känna "vafan har vi gjort i tio år?". 

Hur mycket har ni kikat på till exempel en hotellbar som Dandelyan?
E: Jag tycker att det är den bästa konceptuella baren som gjorts på senare tid, men jag vill inte kolla för mycket på andra heller utan vi vill göra något nytt som ingen annan trodde att vi skulle göra. 
C: Cadierbaren har kanske hamnat lite utanför den vanlige Stockholmarens radar vilket är precis det vi vill förändra nu, och det är också det vi kommer att behöva jobba med. 

Du träffar Emil och Christian i Cadierbaren på Grand Hôtel från och med strax innan sommaren.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!