Foto: Sotarn Otf.

Döskalle & Mästerligt möter Måns Zelmerlöw

08:30 21 Nov 2016

Måns Zelmerlöw är aktuell med sin nya skiva Chameleon. Vi har pratat med honom om sexet med Alex Schulman, de seriösa planerna på att bli en internationell stjärna och hur han använt hunden Messi för att ragga.

betyg: 1 Tidigare i år programledde du Eurovision. Nu programleder du ett program för män på sexan. Behöver man oroa sig för Måns Zelmerlöw?
– Hahaha, nej. Det är ett kompisprojekt som min polare startade för länge sedan. Jag gör det tillsammans med mitt Lundagäng. Det var mest en ursäkt för att få dricka öl under tio inspelningsdagar.
betyg: 1 Är du stolt över programmet?
– Det är jag faktiskt. Jag tycker det har blivit jättebra. Och precis så opretentiöst som vi ville att det skulle bli. Det låter mer pretentiöst än vad det är.
betyg: 6 Den 27 september i år sa du till Expressen att du lägger programlederiet på hyllan helt. 9 dagar senare skriver samma tidning artikeln ”Här är Måns nya tv-jobb". Vad hände där?
– När jag gjorde det intervjun så sa jag att de kanske inte borde skriva det. Jag fick ju inte säga något då. Men jag ser det inte riktigt som ett programledarjobb. Det är mer att vi står hemma och snackar om våra intressen. Det är ett rätt soft program.

 

"Jag vill bli så stor som det bara går"


betyg: 6 När man läser intervjuer med dig är du tydlig med att du vill slå igenom internationellt som musiker. Vad är det du ser framför dig? Vad är drömmen?
– Jag fick göra en Europaturné förra hösten. 30 städer runtom i Europa. Det var så jävla kul. Det blev väldigt annorlunda. Jag fick vara den artisen som jag vill vara. Jag hade fans i publiken där alla kunde varenda låt. Om jag tog fram ett albumspår från Barcelona Sessions så kunde de varenda textrad. Det är det jag vill uppleva igen och i ännu större skala.
betyg: 6 Hur stor tänker du dig att du ska bli?

– Störst. Nej, men det är klart att jag vill bli så stor som det bara går. Jag har väl någon naiv tro om att jag fortsätter utveckla min musik och mig själv på scen så skulle det kunna gå. Jag har fått ett helt annat självförtroende i min musik och på scen de två senaste åren. Även om Eurovision är någon slags bubbla har jag tagit mig ur den och lyckats skapa något mer. Europaturnén var ett första bevis på det. Sen att det har gått jäkligt bra i Frankrike efteråt är väldigt kul.
betyg: 6 Hur ser arbetet ut rent konkret med att slå igenom internationellt?

– Det blir en Europaturné till våren. Sen kommer jag göra rätt mycket promotion i Asien under nästa år för att förhoppningsvis få till någon form av turné där under hösten.
betyg: 1 Hur stor är du i Asien?
– Jag är nog inte big in Japan än, haha. Jag har haft några låtar topp 20 på listorna i olika länder i Asien. Det finns någonting att bygga på i alla fall.
betyg: 6 Vilka länder?
– Jag vet att Hanging on to nothing låg topp 20 på kinesiska Shazam för någon vecka sedan. Och Fire in the rain gick bra i Sydkorea.

 

"Det är fortfarande ett av mina sjukaste minnen"betyg: 6 Vilket utländskt land är du störst i?

– Polen.


betyg: 6 Det svarade Danny Saucedo när vi frågade honom samma sak.

– Det var där jag och Danny lärde känna varandra, när vi giggade i Polen redan 2007. Det är full poliseskort när jag är där. Det är väldigt på riktigt där nere.
betyg: 6 Varför älskar polackerna Måns och Danny?

– Jag vet inte. Men det är fortfarande ett av mina sjukaste minnen när jag kom ner 2007 och skulle göra mitt första utlandsgig i Polen på en radiogala. Jag tänkte att det skulle vara ett litet lastbilsflak någonstans ute på vischan. Jag hade aldrig varit i Polen innan. Och så kommer jag till den fetaste scenen jag någonsin har sett med 120 000 personer i publiken och alla sjunger Cara mia. Jag bara: Vad fan är detta? Sedan har de varit så jäkla tappra. Jag har inte varit där sedan 2008 men när jag kom dit i somras var det som om den förlorade sonen kom hem. Så jäkla fint.

betyg: 6 Vad handlar din nya skiva om?
– Den är, precis som mina två tidigare plattor, väldigt personlig. Jag har fortsatt våga gå åt det personliga hållet i mitt låtskrivande. Den heter Chameleon för att leka lite med att jag har gjort väldigt många olika vägval. Jag har inte varit rak i mitt artisteri eller min karriär. Men att jag också någonstans har hittat mitt eget artisteri i det. Det behöver inte vara dåligt att vara mångfacetterad. Man kan vara en jäkligt bra entertainer ändå.
betyg: 1 I pressmeddelandet till den står det att Måns har "varit med" och skrivit i princip alla låtar. Sådär skriver man ju inte direkt när Håkan Hellström släpper skiva. Känns det förnedrande att det står så och vad innebär det att du har ”varit med” och skrivit låtarna?

– Problemet är att det finns två låtar på plattan som jag inte har skrivit. Därför tror jag de har skrivit så. Men jag håller med. Det låter sådär eftersom de flesta låtar faktiskt är mina embryon. Sedan har jag tagit in folk när jag har känt att jag har kört fast. Jag är ju mer låtskrivare än att jag bara sitter med i studion.
betyg: 1 Det står också att du ”sannolikt kommer ta klivet ut bland de internationella stjärnorna” med den här skivan.

– Det är ju inte jag som har skrivit den pressreleasen. Han som skrev den hade lyssnat igenom plattan och var verkligen uppriktigt imponerad, vilket värmde såklart. Och jag tycker det är en svinbra platta. Det är definitivt den bästa jag har gjort. Jag tycker att det låter väldigt internationellt. Hur stor sannolikheten är att det ska slå internationellt vet jag inte, men jag har ett bra utgångsläge eftersom det puttrat på bra i många länder.

betyg: 6 Tindrar du någonting nuförtiden?
– Nej, det är väldigt lite. Men det var en kul period.
betyg: 6 Har du lyckats få ett öppet förhållande att fungera än?

– Nej, jag har har aldrig försökt. Men väldigt bra fråga, haha.
betyg: 6Har du använt Messi (Måns hund, inte fotbollspelaren reds. anm) för att ragga någon gång?

– Ja, det har jag ju. Det är en väldigt lätt ice breaker att starta med ”Jag har hund”. På det viset har jag väl gjort det.
betyg: 1 Går du fortfarande i terapi?

– Nej. 

betyg: 1 Varför inte?

– För att jag är fulländad. Nej, men jag hade en period där jag var väldigt osäker på mig själv, vem jag var och vart jag skulle. Då var det viktigt för mig att prata med någon om det. Nu har jag min kusin inneboende hos mig så jag pratar med honom istället.
betyg: 6 Vad lärde du dig av terapin?

– Framförallt att våga säga nej i yrkessammanhang och värdera min egen tid lite mer. Jag kan inte vara tillgänglig 24/7. Jag måste få ha lite egentid också och våga vara själv. Jag var allergisk mot att sitta ensam hemma en torsdagkväll. Då tyckte jag att jag var misslyckad. Men det behöver man ju inte vara bara för att man sitter på soffan.
betyg: 6 Det här är en fråga som ställdes till dig när vi gjorde Döskalle & Mästerligt med dig 2009. Jag vet inte vad den handlar om, men jag är väldigt nyfiken på svaret: Vad hände egentligen på toaletten på den där festen du var på med Alex Schulman?

– *Tystnad* Eh… Jadu. Det var hans bröllop till och med. Det hände mycket på den toaletten. Mycket… Vad ska jag säga. Hur fan ska jag formulera det här på ett bra sätt? Ja, vi hade sex. Punkt. Så kan du skriva.

Läs även: Döskalle & Mästerligt möter Alex Schulman.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2016.