Foto: Martin Henningsson.

Döskalle & Mästerligt möter Bob Hund

Redaktion 10:01 9 May 2019

Efter drygt 25 år som band släpper "Sveriges bästa liveband" Bob Hund sitt nionde fullängdsalbum. 0-100 är delvis inspelad inför publik under två konserter på Orionteatern i Stockholm.

betyg: 6 Ni hade med er egna vägkonor till plåtningen, har ni alltid det?

– Vi har med dem i en massa olika sammanhang, men inte alltid till plåtningar.

betyg: 1 Jag blev besviken när jag såg att de inte var riktiga utan gjorda i papp.

– Är inte papp på riktigt?

betyg: 1 Det tog ett litet tag innan jag fattade ordvitsen i titeln på nya albumet. Nu fattar jag den, men jag fattar fortfarande inte riktigt kopplingen till omslaget?

– Titeln kom först och omslaget sen. Då fick den en annan innebörd. Eller vi har fått lägga på innebörden i efterhand, lite som en paniklösning på en paniklösning. Martin Kann bufflade in sig i rummet som vanligt, men träffade ändå ganska rätt med ett obrukbart föremål.

betyg: 6 Ni pratar väldigt mycket om den demokratiska processen i pressmeddelandet, att den är lång men nödvändig. Är det en kommentar till valets efterbörd, eller till er egen existens?
*lång tystnad*

betyg: 1Var det en för svår fråga?

– Nä, vi förstod alla ord. Men kanske inte vad de betyder.

betyg: 6 Demokrati.

– Det är ett helvete att vara en demokrati, och det vi känt av väldigt starkt i arbetet med den här skivan. På det sättet kan man absolut säga att diktatur är enklare, man kommer snabbare från A till B, men i en demokrati blir det trevligare för alla i längden än att leva i en diktatur. Det är skönt i början men det gör ont i slutet.

betyg: 6 Sa pappa!
– ...

betyg: 6 Varför är det så viktigt med ett kollektiv?

– Om vi pratar om Bob Hund så hade vi aldrig hållit ihop över 25 år om inte alla hade haft en röst. Är man inte delaktig så blir man likgiltig och det är inte kul, men det är inte heller alltid så kul att vara delaktig.

betyg: 1 På tal om demokrati, och vår plåtning, hur tycker ni att vi ska straffa folk som inte kopplar sina hundar i stan?

– Jag bor i innerstan och har hund.

betyg: 1 Jag är hundrädd.
– Jag med. Jag blev hundrädd efter jag skaffade hund, hundar blir alltmer obehagliga ju mer man lär känna dem. Genom din hund lär du känna dig själv, det är därför det blir så obehagligt. För att svara på din fråga borde man kedja dem vid lyktstolpar. Som man gjorde förr, kasta rutten frukt och så. Kommer stå ett par hundägare i varje kvarter, kedjade vid lyktstolpar.

betyg: 6 Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli och Enhörning med 2 horn på nya albumet 0-100 är två titlar i Bob Hunds långa rad av klyftiga oxymoroner. Hur många fler Robert Broberg-vitsar har ni fått ärva?
– Vi är mer en störig version av Robert Broberg. Ett parallellt och mycket störigare universum.

betyg: 1 Skulle Bob Hund vara ännu mer göteborgvitsiga om ni faktiskt kom från Göteborg?

– Ja.

betyg: 1 Impopulärmusik heter en annan låt på det nya albumet. I vilka lyssnargrupper bedömer ni att Bob Hund är som mest impopulära?

– Bland dem som lyssnar på populärmusik.

betyg: 6 ”Just nu sjunger alla likadant”, sjunger Tomas i den låten. Finns det ändå några band eller artister som sticker ut i Sverige idag?

– Vanligt folk.

betyg: 1 Och vem i musiksverige skulle ni allra helst vilja jaga upp i ett träd?
– Stackarna, de gör så gott de kan allihopa.

betyg: 1 Ni kämpar själva rätt hårt med att just sticka ut. Hur många gånger kan man slå knut på sig själv innan snöret är slut?

– Hur många gånger som helst, snöret är oändligt. Varför vi gör så många saker vid sidan om de andra fåren är för att vi inte ska bli stillastående. Sen är frågan om vi försöker slå knut på oss själva eller lösa upp knuten.

betyg: 1 Vilket av era påfund är det sämsta ni har gjort?
– Den här fotograferingen vi precis gjorde.

betyg: 6 Blev ni glada när Kent lade ner, och ni blev Sveriges äldsta band?
– Sveriges sämsta band?

betyg: 1 Äldsta.

– De var inte äldst, de bytte bara namn. När de var förband till oss hette de Havsänglar. Vi blev nog ledsna att avståndet till det näst äldsta bandet blev mycket längre.

betyg: 1 Jag tog med mig en god vän till en av era konserter i Oslo, som visade sig vara en stumfilmskonsert. Det blev verkligen jättedålig stämning. Vi var heller inte de enda där som hade missförstått. Ni smörar inte direkt för era fans?

– Varför skulle vi göra det, de smörar inte för oss heller. De får tillbaka det dom ger. Vi satt och slog knut på oss själva.

betyg: 6 Samtidigt är er senaste skiva en av de mest publikfriande. Har ni börjat få kalla fötter?

– Tycker du? Den skiva vi släpper nu är egentligen den vi ville släppa förra gången. Anledningen till att vi gjorde livegrejen är att vi vet att våra låtar brukar funka bättre efter att man kört dem live några gånger. Vi har inte fått kalla fötter, vi har blivit varma i kläderna.

betyg: 1 Kan ni gå i god för att ni har anmält samtliga i publiken till SAMI?

– Det var svårt att hålla reda på vilka som sjöng med och inte, så de får väl stämma oss i efterhand. Det blir ett nytt kapitel.

betyg: 6 Kan ni gissa vilken av era tidigare skivor som fått högst betyg i Nöjesguiden?
– Jag rear ut min själ? 


betyg: 6 Rätt, den fick faktiskt högsta betyg! Känns det inte jobbigt att peaka så tidigt och alltid behöva försöka leva upp till ett 20 år gammalt album?
– Tidigt? Det var vår tredje skiva, det var väl ganska lagom att peaka då. Är det Nöjesguidens recensioner som bestämmer när man peakar?

betyg: 6 Vår tidning är ett lackmuspapper.
– Och vi slutade försöka för många år sedan. Sen saktar dessutom demokratin ner oss. Hade vi varit en diktatur hade vi säkert hunnit peaka många fler gånger.

betyg: 1 Det måste ha svidit extra mycket när fansen röstade fram Brooklyn Salsa till er sämsta låt någonsin, samma år som den släpptes?

– Det beror på vilket sinne för humor man har. Vi tyckte det var fantastiskt roligt och är större demokratifans än någonsin efter att ha genomfört den omröstningen.

betyg: 1 Nu är det väl revolution på gång, skrålade ni om redan för 20 år sedan. När kommer den egentligen?
– Den revolutionen har inte med samhället att göra, utan det är den personliga revolutionen.

betyg: 6 Har den kommit för er?
– Absolut inte, det är därför vi fortsätter.

betyg: 1 Fantastiskt är fortfarande Sveriges dyraste skiva någonsin, för 3650 dollar på Ebay. Hur går det där med revolution ihop med att medvetet skapa ett kapitalplaceringsobjekt i form av en singel som dubplate med tillhörande skivspelare? 
– Revolution kostar pengar, den är inte gratis.

betyg: 6 Det var inte för att finansiera en till Bob Hund-festival då (ett enda band spelade, och det var inte Bob Hund, red anm.)?
– Det var mycket pengar för en singel, men det räcker knappast till en festival. De räckte väl till en backdrop och en utekväll.

betyg: 1 Det ena året gör ni en stor affär och gråter ut i pressen för att någon snott en gammal gitarr från er, och nästa år auktionerar ni bort alla era instrument inför en turné. Hur ska ni ha det?

– Menar du att vi ska vara nöjda med att någon snor våra instrument, så vi slipper auktionera bort dem? Det är faktiskt en tanke.

betyg: 6 En på vår redaktion har fått ligga på grund av att en tjej misstog honom för en i Bob Hund, har någon av er fått ragg genom att säga att ni jobbar på Nöjesguiden?

– Inte än. Däremot har en av oss har fått ragg flera gånger back in the days på grund av att folk trodde han var Christian Falk.

betyg: 1 Vilket av era skivomslag tycker ni är fulast?

– Låter som miljarder är jävligt stökig med alla påhittade reklamer, stressig för ögonen. Vi satt emellertid på ett café en gång och EP:n Stumfilm låg på bordet, där våra ansikten är plåtade i porträtt, varpå vi får kommentaren “vilka läskiga masker ni har på er”. Det var bara att hålla med. Så det får vi väl säga är det fulaste omslaget.

betyg: 6 Hur gick det med Bergman Rock?
– Det gick jättebra för dem. Eller det går fortfarande bra för dem. Jag tror inte att vi hade spelat ihop idag om de inte funnits.

betyg: 6 Vad gjorde ni av er manager Marcus Törncrantz förresten, på er hemsida har ni ersatt honom med Facebook messenger?

– Ja var håller han hus egentligen? Ingenting kan ersätta Marcus Törncrantz. Vi hade nog bara jobbat så många år ihop och nått vägs ände.

betyg: 1 Det ligger ingen hund begraven?
– Nej. 

Bob Hunds nionde album 0-100 släpps den 10 maj.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!