Det nya Skam

09:22 25 Apr 2018

Ett år efter Skam-finalen börjar kopiorna dyka upp. Men vad händer om vi får för mycket av varan “autentisk ungdomsserie”?

När det norska megafenomenet Skam gick i mål förra sommaren drabbades seriens fans av svår abstinens. De kunde inte få nokk av Sana, Noora och alla de andra i kosegruppa. Ett år senare yrar de fortfarande runt som avtända tjackisar och svamlar obegripligheter som “Jeg må hooke” och “Hva er russebussen?”.

Tur då att de otaliga skamlösa Skam-kopiorna, som sattes i omedelbar produktion för att rida på framgångsvågen, nu börjar se dagens ljus. Och heliga lusekoftor så många de är. Snarare än Skam-torka kan fansen räkna med att överdosera på “autentiska ungdomsskildringar” som serveras i "Tony Montanas kokainberg i Scarface"-liknande högar framför dem.

NRK-producerade Blank är “et plaster på såret for deg som savner Skam” där vi träffar 19-åriga Ella som flyttar in i en central lägenhet i Oslo tillsammans med sin väninna Susanne. Precis som Skam rullar Blank ut ett massivt sociala medier-artilleri där det går att följa flera karaktärer från serien på instagram.

Föredrar du att gå old school kan du vända dig till Unge lovende (Ung och lovande på SVT Play) från 2015. Här följer vi tre 20-någontingar som i stället för att gnälla över att tindermatcha med ytliga føkkboys drömmer om Hollywood, vill lyckas som ståuppkomiker eller bli antagen av ett bokförlag. Inte den mest originella premissen, men fullgod “alla talar norska”-metadon.

Orkar du inte läsa undertext och kan tänka dig att vänta ett år på din Skam-fix kan SVT:s Eagles vara något för dig. På SVT:s egna hemsida säljer de helt opartiskt in serien “som i folkmun kallas ‘den svenska versionen av Skam’”. “Folkmun” är i detta fall munnen på folket som jobbar där och gör serien.

Redan nu kan du få den nästan riktiga varan. I mockumentären Han heter ikke William, på Viafree, spelar Thomas Hayes (som slog igenom som William i Skam) något slags parodi på sig själv och sin post-Skam-karriär. “Han spelar sig själv” står det som om det vore en USP, när han i själva verket inte spelar alls. Hayes står mest där medan farsartad norsk sitcom händer runt omkring honom.

För true Skam-skallar är det förstås bara en serie som gäller. Lovleg. Den andliga uppföljaren till Skam som byter miljö från stad till landsbygd där en samling ungdomar flyttar hemifrån “og skal stå på egne bein”.

Problemet med att kopiera något vars främsta framgångsfaktor var att det kändes originellt och äkta borde förklara sig självt. Om alla mjölkar Skam-receptet på “autentisk ungdomsserie” kanske vi snarare kan räkna med en tillbakagång till 90-talets superslickade och verklighetsfrånvända high school-skildringar. För alla rörelser värda namnet får en motrörelse. Hur illa det kan bli? Tänk vattenkammade hem-och-skola-kompatibla cringefester som Beverly Hills 90210 och Dawson’s Creek. Tro mig. Det vore mer synd än skam.

Läs även: "Vanskapta syltmunkar fyller mig med hopp"

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!