Det händer i Hälsingland

Redaktion 11:11 19 Jun 2019

Strax under Sveriges mittpunkt ligger prinsessan Madeleines hertigdöme. Vi tipsar om sommarens guldkorn i det hälsingska landskapet. 

Det mytomspunna landskapet Hälsingland är aktuellt just nu som spelplatsen för Ari Asters nya skräckfilm Midsommar. Men riktigt så skrämmande är inte området i verkligheten. Tvärtom erbjuder det pittoreska bygder med hälsingegårdar, bad i såväl söt som saltvatten samt en hel del gott att äta. Allt man eftersöker hos en svensk sommar med andra ord. 

Ett av de större dragplåstren under sommaren är Hudiksvall stolthet Hudikkalaset som sedan tio år tillbaka anordnas årligen i slutet av juli. Folkfesten lockar årligen tusentals festivalbesökare till centrala Hudik, och jubileumsåret ser inte ut att bli något undantag med namn som Laleh, Timbuktu & Damn samt Mares bland affischnamnen. Förutom spelningar vid festivalplatsen i centrala Hudiksvall ordnas också satellitevent såsom en spelning i Hölicks kapell, strax utanför campingmeckat Hornslandet. 

En annan destination väl värd resan är Mellanfjärden som är ett fiskeläge längs Hälsingekusten, mellan Sundsvall och Hudiksvall. Kärnan i byn är torget vid hamnen med ett hotell som är öppet året runt, men av förklarliga skäl lever upp under sommarhalvåret precis som resterande byn. Här vill du inte missa strömmingen på restaurang Sjömärket, som enligt fiskprofilen Leif Mannerström är bland Sveriges bästa. 

Något längre inåt landet hittar du annars Ystegårn café och bistro, en klassisk Hälsingegård som förutom mat även erbjuder Bed & Breakfast och även stoltserar med ett eget mejeri. Öppet alla dagar i veckan hela sommaren med undantag för midsommar. Tisdagskvällar i juli anordnas även musikkvällar där Gustaf Johnsson with the unmarried queen bjuder in hemliga gästartister.

Vi bad även Erik Ohlsson (inte mäklaren), årets unga företagare från Hudiksvall tillika grundare av Hudikkalaset, guida oss till sina guldkorn i Hälsingland. 

1. Bada i sjöar. 
Havet i all ära, men det är ofta kallt. Hitta en liten sjö och bada innan havsfåglarna. Några exempel på ställen är Ljustjärn och Kännavallen i skogarna utanför Enånger.

2. Halloumiburgaren på Ystegårn
Käka en jäkligt fin burgare gjord av mjölk från djur på Hälsingegården Ystegårn.

3. Utflykt till Järvsö
Järvsö har blivit ett kreativt mecka med grymma turistmål som Stenegård, Järvzoo och liknande. Inte minst flera bra restauranger och hotell! 

4. Gårdsauktioner
Kan vara bland det roligaste som finns. Käka kaffe och bulle för en femma och ropa in ett skåp från 1800-talet!

5. HudikKalaset
Självgod propaganda men jag tycker ändå att vi blivit en fin festival värd att skryta om. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!