SVT:s faktakoll av förintelsen är klassförakt

15:10 5 Jul 2018

På SVT verkar de tro att folk som inte jobbar som kulturskribenter blir nazister av att se en video, skriver Frasse Levinsson.

Har man klickat sig in på den här krönikan är man troligtvis tillräckligt insatt för att inte behöva någon längre recap. Men det som har hänt är i alla fall att SVT genom två faktagranskningar har kommit fram till att Förintelsen har ägt rum. I och med det menar många med mig att SVT har skänkt legitimitet till idén att det är en fråga som överhuvudtaget behöver diskuteras. Däribland DN:s Katarina Lindqvist som har skrivit den träffsäkra texten SVT låter nazister sätta dagordningen. Roligast var Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg som frågade sig om SVT:s nästa faktagranskning blir att ta reda på om månen är en ost eller inte.

Men de ansvariga för faktagranskningen av Förintelsen står på sig. I en debattartikel i Dagens Nyheter svarar SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friberg och Faktakollens redaktör Fredrik Laurin att granskningen "inte gjordes för kulturskribenter".

"Kristina Lindquist och andra kulturskribenter behöver givetvis inte övertygas om Förintelsens existens eller om hur många som verkligen mördades. De har förhoppningsvis både utbildning och bakgrund som gör att de inte tvekar om att jorden är rund. Men SVT:s faktakoll om två av NMR:s faktaresistenta påståenden är inte skriven för DN:s kultursida. Den är skriven för de 700 000 människor som såg klippet med Vera Oredsson på nätet från NRK-dokumentären Raskrigarna där NMR:s företrädare oemotsagda fick sprida sina myter. Flest efter Oslo var tittarna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.", skriver de.

Det här svaret säger någonting om människosynen hos journalisterna på SVT. Det dryper av klassförakt. Kulturskribenter kanske inte blir förintelseförnekare av att se en NRM-företrädare i en norsk dokumentär. Men tänk om någon i Skåne eller Västra Götaland ser videon utan att Faktakollen håller dem i handen? De kommer ju att bli nazister! Eller tveka på om jorden är rund! Så verkar de på allvar resonera på SVT:s nyhetsredaktion. Och den pissiga synen på människor som inte bor i Stockholm eller jobbar med kultur tror jag är en bra mycket bättre grogrund för utanförskap, och i förlängningen främlingsfientlighet, än någon NRK-dokumentär. 

Läs även: "Faktiskt helt sant att SVT slingrar sig om Anton Magnusson och Simon Gärdenfors"

Stad: 
Kategori: 
3 Visa kommentarer (3)

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!