Foto: Ebba Lange.

Cherrie hyllar kvinnorna i sitt liv

21:25 31 May 2021

I början av juni släpps Cherries tredje album Naag Nool, som på många sätt är en hyllning till kvinnorna i hennes liv, och i sommar spelar hon in Så mycket bättre.

Trots en pågående pandemi har Cherrie minst sagt fått mycket gjort.
– Jag var igång på en så sjuk nivå innan pandemin. Jag fattade inte att jag höll på att bränna ut mig. Jag jobbade väldigt mycket och efter allt som hände från 163 för evigt till slutet av 2019 har det varit som att ha två olika karriärer att jonglera. Jag hade mycket grejer utomlands samtidigt som jag gjorde tre turnéer i Sverige. Om jag hade två dagars lucka så var jag i Paris, eller hade en spelning i Barcelona. Jag fick ingen vila alls. 

Som sagt, Cherrie har haft fullt upp. Både innan och under pandemin. Som en överempatisk person blev pandemin ytterligare ett tryck mot bröstet, en oro som är svår att sätta fingret på men som likväl finns där. Dessutom gick hennes farmor bort. Men det har också lett till en välbehövlig vila.
– Det blev mycket vila men jag mådde skitdåligt och isolerade mig själv. Men runt maj började jag jobba med Pontus Persson som är exekutiv producent för albumet. Det blev min räddning. Alltid när det är svåra tider så kan man landa i musiken. Plus att jag fick göra musik med någon jag blev kär i, för vi blev tillsammans sen.

Cherrie belyser också det faktum att hon kunnat jobba tillsammans med sitt team av kvinnor och skapa möjligheter för alla. Det är också det som inspirerat albumet i stort. 
– Jag började titta runt omkring mig och insåg att dom starkaste människorna jag känner är kvinnor. Som har tagit kontroll över sitt öde. Det är det jag vill inspireras av, det är dom jag främst vill sjunga för, för det är dom som behöver trygghet. 

De senaste veckorna har fyra brutala mord på kvinnor ägt rum i Sverige och i den högaktuella konflikten mellan Israel och Palestina är det främst kvinnor och barn som får ta smällen. I en nutid som av oförklarliga skäl fortfarande inte är trygg för kvinnor, blir titeln än starkare.
– 100%! Det är därför den meningen betyder så mycket. Om du är en somalisk tjej och någon kallar dig ”naag nool”… det är som att du är fri. Och du är fri för att du själv har gjort dig fri, förstår du? Det är ingen som har gett dig någonting. Det är inte heller något vi kan ta för givet, för det här samhället är inte uppbyggt för att du ska ha den insikten som kvinna.

Naag Nool betyder ”en kvinna som lever” på somaliska och följer en röd tråd från hennes första två album – 2016 års hyllade och självbetitlade debut Sherihan samt Araweelo från 2018. 
– Det kändes också passande för att jag fyller 30 år, det är mitt tredje album och det först nu jag känner att jag är en fullvuxen kvinna och att det är fett nice. Jag har ändå gjort det bra för mig själv och min familj mår bra. Mycket av den här tonårsångesten har försvunnit och man är mer trygg i sig själv som person. Dom insikterna fick jag när jag gjorde albumet och det var inte förrän på slutet jag valde den titeln. 

Cherries debutalbum Sherihan fyllde nyligen fem år och hon beskriver  eftertänksamt känslostämningarna och målen som har ändrats på vägen. Där debuten innehöll mycket ångest, strävade hon både på uppföljaren och det nya albumet efter att förmedla mer hopp och glädje. 
– Jag vet att jag placeras i ett r&B-fack och jag claimar det så hårt, för det är den musiken jag älskar. Jag har bara gammal r&b i mina spellistor. ”Auntie-musik”, som man kallar det nu för tiden, haha. Men jag har också växt upp med pop, speciellt i Finland. Jag kunde inte hitta Aaliyah och Brandy i skivbutikerna utan det blev Christina Aguilera, N’Sync, Backstreet Boys… Men som den lilla förortstjejen som jag var, det var inte så viktigt för mig att visa dom musikaliska delarna av mig. 

För den uppmärksamme har pop-influenserna hörts på låtar som Ingen annan än du och Samma flagga, men på Naag nool tar Cherrie det ett steg längre. På låtar som Sommardag och Drömmen om oss påminner hon mer om Lisa Nilsson än hennes samtida r&b-kollegor och att hon blivit mer bekväm är mycket tack vare sin nya kollega och kärlek Pontus Persson.
– Jag är bara så comfortable. Jag kan gå och flowa som jag gör på Höj musiken till att sjunga en tryckarballad som Drömmen om oss, för att det var det som fick mig att känna något för stunden. Mycket av det här hade inte varit möjligt utan Pontus, inte bara för att vi fann varandra under den här processen. Jag känner att jag får visa andra sidor av mig och förhoppningsvis kommer Aftonbladet och dom här sluta kalla mig för rappare, haha. 

Den nyfunna självsäkerheten i sin bredd kommer minst sagt lägligt. Morgonen efter albumet blev klart och kollegorna firade, dök Cherrie återigen ner i studion för att börja på tolkningarna till sommarens Så mycket bättre. Jag frågar henne hur självklart det var att tacka ja till programmet.
– På ett sätt var det ganska självklart, för jag såg Så mycket bättre när jag var yngre och hade gjort mitt första album och jag minns att jag tänkte ”det där hade jag velat göra när jag är typ 30”. För mig känns det som en bra nivå där jag har gjort tillräckligt mycket och har tillräckligt mycket framför mig så att jag också kan utnyttja allt som kommer med det här. Det är först nu när jag tackat ja som jag inser vilken mäktig grej det är att få göra. Jag har aldrig fått såhär många grattis-hälsningar, haha. 

Jag läste någonstans att du är mest peppad på att träffa Siw Malmkvist. Varför?
– Hon gjorde ju musik för många år sedan och har väl haft det lite som jag, hon har haft lite success med sin musik utomlands och turnerat mycket där. Så det känns som att det finns en koppling där. Vår musik kanske är långt bort från varandra, men jag har lyssnat igenom den och det är ändå mycket feministisk musik. Jag får ju inte berätta vilka låtar jag har tolkat, men ja, jag är lite peppad på att träffa hennes faktiskt. 

Det har ryktats om att detta blir ditt sista album?
– Vet du vad det sjuka är? Jag körde en live och sa att ”jag tror att det här kommer bli mitt sista album på svenska”… ”på ett tag”, tror jag till och med att jag sa, haha. Någon klippte ut den första biten och så spreds det via sociala medier. Jag sa inte att jag ska lägga av! Haha. Jag var bara på en plats där jag kände att jag vet inte om jag vill göra en till skiva på svenska på ett tag. Men det var också innan pandemin började och man reste mycket. Jag har träffat så många fans som lärt sig mina texter via Google, så det är som att jag har fått en mening genom dom. Så nästa grej jag gör vill jag verkligen ska vara på engelska.

Naag Nool släpps den 4 juni.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!