Brewgineers: ”Ölen ska ha hög hinkabilitet”

12:07 16 Jan 2019

Snart kan ni möta de glutenfria bryggarna från Brewgineers på Nöjesguidens ölmässor i både Göteborg och Stockholm.

Den 16 februari går Nöjesguidens Ölmässa i Göteborg av stapeln på Auktionsverket i Göteborg. Innan dess sker även Stockholms Ölmässa den 26 januari och ett av de bryggerier som är med i båda städer är västkustfavoriterna Brewgineers. Bryggeriet drivs av vännerna Jonas Kjerling och Olle Nordberg som började sin ölresa när de lärda känna varandra i Oslo där de jobbade som ingenjörskonsulter.

Namnet, Brewgineers, är alltså ganska direkt hämtat från deras andra arbetssyssla i livet som ingenjörer. Det märks även i hur de nu tar fram och brygger sin öl, vilket tar sig i uttryck genom att de laborerar otroligt mycket för att få fram smakerna exakt så som de vill ha dem.
— Vi jobbar mycket med detaljerna och det bryggs många testöl innan vi är nöjda med ett recept, berättar Jonas om processen.

Det var när de båda pendlade till Oslo i jobbsyfte som de två bryggarna tillika ingenjörerna lärde känna varandra. Då pratade de mer och mer om öl under sina bilresor och Jonas började att på allvar brygga öl hemma. Eftersom Olle då även åt glutenfri kost insåg de båda underskottet på bra alternativ för glutenfri öl på marknaden. Idéen föddes då om att de kanske kunde fylla det behovet själva och på den vägen började de brygga glutenfri öl hemma tillsammans. I dagsläget, när de brygger öl för fler än bara sig själva, gör det de med exakt samma känsla för detaljer som de har som ingenjörer. Varje batch labbtestas till exempel noggrant för att ligga under 20 ppm för att säkerställa att varje flaska verkligen är glutenfri.

Skulle man kunna kalla er för bryggarperfektionister?
— Jonas är ju en typisk ingenjör på det sättet ja, när han gör någonting så ska det börja på ett idéstadium för att sedan kokas ned till perfektion. Vi har faktiskt ungefär samma roller som vi hade haft om vi jobbat på ett projekt som ingenjörer, Jonas är konstruktör och tänker ut recepten och jag jobbar med projektledningen och ser till att rodda i alla andra ändar. Vi brygger öl som om vi gjorde ett ingenjörsjobb helt enkelt, säger Olle om hur de arbetar.

Från idéstadiet som startade 2013 under tiden i Norge tog det alltså ett par intensiva år tills de lanserade sin första öl på systemet den 31 mars 2018. Sedan dess har det dock inte varit lugnare, utan snarare ännu mer att göra. För tillfället har de två öl som säljs kommersiellt men de testar för fullt för att snart kunna släppa ännu fler sorter. 

Berätta mer om era två öl ni har just nu.
— Vi har fler hembryggarrercept än de som finns ute nu, vilka är E Du Go Ale´r samt Jungle Sheriff. Den första är en APA och drar lite mer åt det klassiska öl-hållet och smakar lite som en pilsner. Hunge Sheriff är lite mer fruktig, det händer lite mer i den och är lite häftigare, förklarar Jonas.

Bland planerna på nästa öl som ska släppas står en IPA högst upp på listan för killarna på Brewgineers, men de tanken med de första två som de släppt är att skapa en öl som en kan dricka under en hel kväll utan att en blir trött på den. Det till skillnad från en IPA, som man enligt Jonas brukar kunna dricka ungefär två av innan en vill byta sort.
— Man måste ha en helkvällsöl i sitt sortiment. Om man inte har något val, vilket det ofta är med glutenfria, då gäller det att den funkar, säger Jonas.
— Även kallat hög hinkabilitet, fyller Olle i.

Nu är det inte heller långt kvar tills ni är med på Nöjesguidens Ölmässa i Göteborg. Vad ser ni mest fram emot?
— Jag tror att det kommer kännas som att vara på en pub ungefär, eller som att en hänger i ett stort vardagsrum en hel dag där det också spelas bra musik. På en vanlig ölmässa brukar det handla mer om att folk går och ska checka av så många öl som möjligt, men på Nöjesguidens kommer det nog handla mer om mötet mellan bryggare och besökare. Man kommer kunna hänga, ta en öl och ha det bra helt enkelt, säger Jonas.

Ni hittar Brewgineers på Stockholms Ölmässa den 26 januari och på Göteborgs Ölmässa den 16 februari.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Human

Den gamla sportbaren på Risåsgatan är totalt utblåst och ett minne blott. Nu har Årets Kockvinnaren Martin Moses och hans krögarkollegor tagit över.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!