Biodynamiska viner i mängder

10:56 18 Sep 2019

Esoterism och kosmiska krafter som anses påverka grödorna fick forma de australiensiska vinfälten. Gemtree Wines biodynamiska historia börjar i migrän och slutar med kommersiell succé.

Det gifta paret Melissa och Mike Brown tog över Gemtree Wines från Melissas föräldrar för drygt 20 år sedan, och idag ansvarar Melissa för vingården medan Mike gör själva vinet. Under det senaste decenniet har de successivt gått över till biodynamisk odling, och sedan 2011 är hela Gemtree certifierat. Den biodynamiska resan började med att Melissa led av migrän och i ett försök att bli av med denna åkte till en yogaretreat där det enbart serverades på biodynamiskt odlad mat. Där upplevde hon att huvudvärken försvann och när Melissa kom tillbaka hem började hon odla grönsaker och frukt på sin egen bakgård enligt de regler som gäller för biodynamiskt jordbruk. Strax gick det småskaliga experimentet även över till att gälla delar av vinodlingen, och paret testade att odla en del av sin Tempranillo biodynamiskt. Försöket blev framgångsrikt och redan året därpå började de odla allt på sina totalt 123 hektar stora ägor på samma sätt.

 

"Man tar bland annat hänsyn till förhållandet mellan månens cykel och hur den påverkar jorden."

 

Biodynamiskt jordbruk är en odlingsmetod som baseras på ekologisk odling och härrör från Rudolf Steiners seminarier om jordbruk 1924. Den utgår ifrån en antroposofisk världsbild, vilket ibland kan medföra en viss skepsis.

Hur definierar ni själva termen biodynamisk? 
– Det korta svaret är att det innebär en helhetssyn på odlande, svarar Melissa Brown och fortsätter.
– Man tar bland annat hänsyn till förhållandet mellan månens cykel och hur den påverkar jorden. På samma sätt som den påverkar hög- och lågvatten påverkar den också naturen, och slutligen även oss människor även om man inte kan se det med blotta ögat. Utöver detta ligger väldigt mycket fokus på jordens bördighet. Dessa tre delar kombinerat utgör också är den största skillnaden mellan organisk odling och biodynamisk. 

Metoden kan ibland ses som en smula flummig, inte minst på grund av dess rötter. Hur ser du på det? 
– Om jag hade tyckt att det var flum skulle jag inte ha hållit på med det. Den vanligaste fördomen jag stöter på är om du inte kan se det, vad har du för bevis för att det funkar? Beviset jag har på att den här odlingsmetoden är att våra odlingar i allra högsta grad mår väldigt bra. 

Mike fyller i.
– Som vinmakare skulle jag ändå vilja säga att den största skillnaden känner man i smaken på vinet. Om jag idag jämför till exempel en flaska från 2007 års årgång med  exempelvis en från 2017 så är den senare mycket mer levande i smaken, det går knappt att tro det.

 

Mike berättar vidare att den biodynamiska metoden har inneburit att jorden blivit bättre och bättre för varje år. I början när vanliga gödslingsmetoder inte användes länge minskade skörden i vingården, eftersom det tog lite tid att utarbeta metoder för ogräsbekämpning. Idag är skörden i nivå med konventionella vingårdar och druvkvaliteten fortsätter att förbättras varje år.
– Innan vi gick över till biodynamisk odling användes väldigt mycket bekämpningsmedel, vilket vi inte behöver göra nu överhuvudtaget. Men det tar en tid för jorden att återhämta sig. Sen ska jag inte sitta här heller och säga att biodynamisk odling är lösningen på alla världsproblem, det finns inget sådant religiöst kring det. 

Melissa: Det är inte en sekt. Det vi försöker göra är snarare att föregå med gott exempel. När vi drog igång hela processen sades det att biodynamisk odling aldrig skulle fungera i större skala, men idag är hela vår odling det. 

Blir det en mycket dyrare process?
Melissa: Det blir absolut lite dyrare, framför allt på grund av ogräsbekämpningen där vi måste använda oss av mekaniska metoder vilket gör att mantimmarna går upp en del. Men i så stor utsträckning som möjligt låter vi fåren beta av ogräset mellan vinrankorna. Tyvärr kan vi inte ha dem i vingården året om på grund av druvorna.

Mike: Men slutprodukten har inte blivit avsevärt dyrare för konsumenten, våra produkter är generellt sett inte särskilt dyra.
Melissa: Sen är det inte bara själva odlingsprocessen som tar hänsyn till klimatet, vi försöker ta hänsyn till det i alla led. Bland annat använder vi bara el som har framställts med förnybar energi, samt återvunnet vatten för att bevattna vingårdarna.

Varför tror ni intresset för naturliga, ekologiska och biodynamiska viner har ökat så mycket den senaste tiden?
Melissa: Vi ser en stark naturvinstrend i Australien också, det behöver emellertid inte innebära att de är ekologiska eller biodynamiska. 
Mike: Jag har förståelse för de som sysslar med naturviner, men jag tycker ofta att man kan skönja rena tekniska misstag i smaken på dem. Missförstå mig rätt, jag älskar hur naturvinstrenden har påverkat folks intresse för vin generellt, men ibland saknas själva hantverket. Det är för mycket syra och ibland helt omöjligt att bestämma var vinet kommer ifrån. Du kan kalla det naturligt, om jag ska vara hård skulle man även i vissa fall kunna kalla det för lathet. 

Det var hårt!
Mike: Haha, kanske lite. Men jag tycker att man ska vara respektfull mot råvaran, och visa hänsyn till dess ursprung. Som vinmakare har man en skyldighet att göra det om du frågar mig. 

Kan man inte göra ett naturvin som också är biodynamiskt? 
Mike: Vad är definitionen av naturvin?

You tell me.
Mike: Då skulle jag säga att vi per definition till stor del gör naturviner om man ser till svavelhalter och liknande. Sen gör vi våra viner i väldigt stor skala.

Vi pratade lite om hälsoeffekterna tidigare, och det kan vara en ganska snårig stig att tillskriva vin positiva hälsoeffekter. Hur resonerar ni kring det?
Melissa: Helt sant, och vi odlar ju inte mat utan faktiskt just vin. Men faktum kvarstår att biodynamisk odling utan kemikalier är bättre för miljön och för de som arbetar med odlingarna. Sen vill jag även hävda att det är bättre för de som faktiskt dricker våra viner också.

Gemtrees tillväxttakt har under de senaste tio åren varit rejäl och idag är de en av de största biodynamiska vinproducenterna i Australien. 2011 producerades 360 000 flaskor och idag ligger produktionen på 1,2 miljoner flaskor. Under de senaste två åren har de sett en ökad efterfrågan på sina produkter på grund av att fler konsumenter i såväl Sverige som andra delar av världen efterfrågar ekologiska eller biodynamiska viner. Biodynamiska viner står dock fortfarande för en liten del av marknaden och 2017 var inte mer än två procent av de australiensiska vingårdarna certifierade.

Vad skulle ni ge för råd till någon som vill ta nästa steg mot att bli en mer medveten vinkonsument?
Melissa: Jag skulle leta efter producenter som söker efter alternativ till det konventionella. Det är mitt korta svar. 

 

Här hittar du Gemtrees viner på krogen

 

STOCKHOLM 
Häktet
Grand Hôtel
Sturehof
Klang Market
Zinkens Krog
Pipes Hammarby Sjöstad
Rosendals Värdshus 

MALMÖ/SKÅNE
Skansen Båstad
Torekov Hotel
Hotel Riviera Båstad

GÖTEBORG
Musselbaren, Lyckorna
Golden Days, Göteborg

SÄLEN 
Högfjällshotellet
Gammelgården

Läs även: Naturvin för nybörjare

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!