Bäst just nu: Scen, september 2015, Göteborg

15:00 28 Aug 2015

Foto: Saga Berlin.

Det finns iallafall en bra sak med att sommaren är slut – teatersäsongen är tillbaka! Nu dräller det av premiärer över hela staden. Här är ett axplock.

1. Slå pattarna i taket
Folkteatern, den 17–24 september.
Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf beger sig ut på turné med sin scenshow, en uppföljning på SVT-produktionen Full Patte, och stannar en hel vecka på Folkteatern. Här ska det bjussas på en cabaretliknande föreställning, komplett med både musik och humor. Det hela beskrivs som ett helkvällskaos. Så himla lovande.

2. Främlingen
Göteborgs Stadsteater, den 22–30 september.
En av Göteborgs bästa skådisar, Mattias Nordkvist, står ensam på scen och gestaltar storstilat Albert Camus klassiker Främlingen från 1942. Den här monologen spelades egentligen färdigt i våras, men blev så populär att teatern satte in fem extraföreställningar nu i september. Perfekt om du varit lite snoozig med biljettköpet, men nu är det verkligen sista chansen – skynda!

3. Göteborgs Improfestival
Teater Aftonstjärnan, 27–30 augusti.
Herregud, jag (och alla andra?) är egentligen livrädd för improvisationsteater. Eller rättare sagt, livrädd att involveras i det och hetsas att dra spontana skämt ofrivilligt iklädd knäpp rekvisita. Alla vi med en lätt fördomsfull uppfattning kring konstformen borde bege oss till Aftonstjärnans fullspäckade helg av impro-extravaganza. Flera internationella kompanier deltar, bland annat står finska mördarmysterier och franska enmansföreställningar på schemat.

4. Konst som motstånd med Mattias Alkberg
Stora Teatern, den 28 september.
Två kulturälsklingar möts på scen när poeten, artisten och ikonen från Luleå, Matti Alkberg, samtalar med DN-journalisten Hanna Fahl i serien Konst som motstånd. Jag tipsar om detta lite extra tidigt så ni alla hinner köpa biljetter. 50 spänn, it’s a bargain!

5. Shop til you drop
Teater Kurage på Hagateatern, den 12 september–10 oktober.
Så många monologer på scenerna just nu! Inte mig emot, till följd av att skådisen ensam blir extra sårbar är föreställningarna ofta supergenomarbetade och välrepeterade. Den här gången testar Kurage lite konsumtionskritisk teater, av och med Charlotta Grimfjord Cederblad. Här läggs fokus bland annat på existentiella frågor, tomhet och varför vi är besatta av att konsumera. Och för att vi inte alla ska dö av dåligt samvete brasklappar de med att föreställningen också är ”personlig och humoristisk”.

Läs också: Bäst just nu: Konst, september 2015, Göteborg.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!