Bäst just nu: Konst, september 2015, Göteborg

15:03 28 Aug 2015

Alla konst- och kulturintresserade göteborgare går en drömhöst till mötes, med bland annat en stor konstbiennal och ett litet nyöppnat galleri.

1. Göteborgs Internationella Konstbiennal
På olika platser, den 12 september–22 november.
Otroligt mycket av Göteborgs konstscen i höst kretsar kring konstbiennalen. Röda Sten, Hasselblad Center och Konsthallen är några av de arenor där sammanlagt ett trettiotal internationellt erkända konstnärer ställer ut. Årets tema kretsar kring historieskrivning, tystade röster, kolonialism och identitet, och förutom själva utställningarna anordnas mängder av aktiviteter. Missa inte superhypade konstnären Nastio Mosquito från Angola, samt Kader Attias fysiska återskapande av en gata i Hebron i Katedralen på Röda Sten. 

2. Öppningsutställning, A-venue
Kungsportsavenyn 25, till den 5 september.
HDK, Valand och Högskolan för scen och musik är initiativtagare till denna nya utställningsplats vid Kungsportsplatsen. Galleriet tjuvstartade med en liten utställning redan i somras, men nu invigs den officiellt av fem konstnärer från de olika institutionerna. Den 5 september stänger öppningsutställningen – men redan under Bokmässan anordnas utställning och samtal igen. Gratis inträde!

3. Stafett
Nevven, Bangatan 10, till den 8 september
Under två månaders tid har de fyra konstnärerna David Eng, Fanny Hellgren, Maria Hilmersson-Landgren och David Von Bahr var och en ställt ut här på Nevven, i en slags stafettutställning där de fått förhålla sig till varandras konst. Som grande finale ställer de nu ut tillsammans.

4. Gibca Extended, vernissagefest
Skanstorget, Kastellgatan, Konstepidemin, den 9 september.
Bege dig till stråket mellan Skanstorget och Konstepidemin, när konstbiennalens förlängda del har stor invigningsdag. Bland annat deltar Atalante, Galleri Box, Galleri 54 och Textival med smakbitar av vad de kommer att bjuda på under hösten. Föreningen Göthenburgo presenterar dessutom under kvällen sin nya, alternativa karta över Göteborg.

5. Lena Svedberg, Herr Aldman, Superhero av världsalltet
Göteborgs Konstmuseum, till den 1 november.
En av sextiotalets mest mystifierade och ikoniska konstnärer Lena Svedberg (1946−1972) levde ett kort och intensivt liv. Bara 26 år gammal tog hon livet av sig. Hennes konst lever tack och lov vidare och i samarbete med Moderna Museet ställer Göteborgs konstmuseum ut Svedbergs radikala bidrag till Parisbiennalen 1969. Verket Herr Aldman består av 57 serieteckningar, som kretsar kring västvärldens politiska, globala och ekonomiska intressen i Mellanöstern.

Läs också: Bäst just nu: Scen, september 2015, Göteborg.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!