Lou Reed i intervju.

Artister som hatar journalister

09:00 9 May 2015

Journalister har delvis rykte om sig att vara påträngande och hänsynslösa. Men kändisarna kan de också. Här är artisterna som hatar journalister - och inte har några problem med att visa det.

Ulf Lundells beef med de här journalisterna är närmast rikskänd. Den börjar redan på sent nittiotal då han skickar ett argt brev till journalisten Karolina Ramqvist, där han bland annat skriver “saknas pojkvän? Du får ta och lugna ner dig”. Brevet publiceras i antologin Fittstim. Uffe blir rasande, faxar Aftonbladets redaktion, anmäler Karolina för brott mot upphovsrättslagen och bryter kontraktet med sitt bokförlag.

Ungefär femton år senare riktas den Lundellska vreden mot Belinda Olsson, efter att hon i tv-serien Fittstim, enligt Lundell, stalkat honom för att reda ut det gamla bråket från 1999. I ett mejl till Aftonbladet rasar Ulf och anklagar Olsson för att ha stulit hans känslor(?), följt av det fantastiska citatet: “mina känslor är heliga”.

Björk slog ner en journalist i Bangkok 1996 efter att under en tid ha känt sig jagad av reportrar och fotografer. Hon ska ha dragit i den utsatta journalistens hår och kastat ner henne på marken.

Kleerup knuffade Expressens fotograf Stefan Forsell efter Grammisgalan 2009. En gissning är att det inte nödvändigtvis grundade sig i ett hat mot journalister, utan snarare tjurighet över att ha åkt fast i polisens drogtest. Eller... Kanske både och.

Huruvida Björn Ranelid klassar in som artist kan diskuteras, men att han haft sina duster med medlemmar ur journalistkåren råder det inga tvivel om. Han ska till exempel ha kallat en journalist för “fähund” och “en skam för journalisterna i Sverige”, när journalisten i fråga lät fel person uttala sig i en artikel om Ranelid. Om Ranelid trodde att han skulle vinna den duellen med ordet “fähund”...

I en mycket smärtsam intervju pratar en nervös Niklas Källner med Lou Reed. Efter att ha ägt den ängsliga reportern hårt genom hela intervjun förkunnar Reed att han föraktar journalister. “With the exception of you”, tillägger han sedan och klappar Källner tröstande på knät.

2003 smällde Mando Diao-medlemmen Björn Dixgård till dåvarande P3-journalisten, nu mera tv-producenten Agnes-Lo Åkerlind. Dixgård ska ha levererat smällen efter att inte ha fått rita Åkerlind i ansiktet. Eh, ja. Tro det eller ej, men det hela utspelade sig på en bar, inte lågstadieskolgården. Händelsen resulterade också i en hämndaktion där Mando Diaos turnébuss blev "fiskad" i samband med efterföljande Emmabodaspelning. 

Det går inte att göra en lista över artister som hatar journalister utan att nämna det märkliga inslaget med Nordpolen i Nyhetsmorgon. Efter att inte ha velat svara på frågor om sin skapandeprocess börjar programledarna istället hålla lektion i vilka frågor han som artist borde svara på. Nordpolen håller inte med. Därifrån blir resten av inslaget plågsamt krystat, och Pelle Hellströms sociala kompetens ifrågasatt över hela landet.

Mikael Persbrandt och Zlatan hatar journalister så mycket att de skaffat helt egna kommunikationsplattformer för att slippa handskas med dem. Allt de båda männen vill dela med allmänheten förmedlas nu mera genom en app. Vi kan bara hoppas att den inte tar fullt lika stor plats som deras manliga egon.

Hiphop-artisten Eye-N-I gillar varken journalister eller dåliga skivrecensioner. Tillsammans med två kompisar gav han sig 2002 på Nöjesguidens musikrecensent Sebastian Suarez-Golborne efter en inte så positiv recension av artistens senaste skiva. Enligt skivbolaget var det Suarez-Golbornes kommentar “gör en bättre skiva nästa gång” som provocerade fram örfilarna och ett tredje slag som sänkte skribenten till golvet.

Fler som inte gillar dåliga skivrecensioner är gruppen Lambretta, som Nöjesguidens musikskribent Patrik Forshage gör sig ovän med i recensionen av deras debutalbum 2001. Han påpekar det skeva i att en ung, snygg tjej frontar ett gäng äldre män, vilket han även passar på att påstå beror på att männen skulle vara “för fula”. Efteråt kommer ett mejl där en av gruppens medlemmar vädrar sin upprördhet över att bli kallad ful, och lovar att knäcka Forshages näsben om de någonsin möts. Än så länge har deras vägar inte korsats, men vi hoppas att Lambretta-männen har gått vidare och Patrik Forshages näsben får förbli intakt.

Läs vidare om slitningar inom mediabranschen, Regissörmän som hatar kvinnor eller ett färskare exempel där Aftonbladet sparkar K Svensson efter hot mot recensent. Har du fler exempel? Skriv i kommentarsfältet!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!