Årets bästa utländska album 2023

11:30 11 Dec 2023

Nöjesguidens musikredaktion har valt ut sina favoritalbum från året som gått. Musikredaktionen består av Alexander Hasselfors, Andreas Pettersson, Greta Olsson, Hugo Göthberg, Isabella Boström, Leonard Lukic, Louise Nylander, Lovis Bratt Deland, Saga Castor och Emma Thimgren.

Raye – My 21st Century Blues

My 21st Century Blues är Rayes första släpp sedan hon dumpade skivbolaget Polydor – kanske hennes bästa beslut någonsin. Albumet är fyllt av känsla, rena rama filmmusiken, där rösten är halva grejen. Rayes inlevelse får henne att stå ut både från samtiden och artister i hennes genre. Det var dock efter skivsläppet som bomben, Prada, släpptes – hiten som slog på Tiktok och introducerade artisten för miljoner nya fans. Förhoppningsvis leder den in nya lyssnare till mästerverket som My 21st Century Blues faktiskt är.

Lovis Bratt Deland

Romy – Mid Air

Mid Air är The xx-medlemmen Romy Madley Crofts debutalbum som soloartist. Man kan kalla den drömska musiken för elektronisk sadpop. Romy förmedlar fina kärleksförklaringar till sin fru, vilket kläs in i ett dansvänligt klubbsound. Musiken på Mid Air är, enligt artisten själv, inspirerad av Robyns gladledsna låt Dancing on My Own. När jag recenserade Mid Air gav jag albumet fem av sex i betyg, men sedan dess har det höjts till ett maxbetyg. Förhoppningsvis får vi höra mer grym musik från Romy framöver – både som soloartist och bandmedlem.

Andreas Pettersson

Boygenius – The Record

Få band har haft ett så framgångsrikt år som Boygenius. Trion har snabbt gått från indiefavoriter till internationella rockstjärnor. Medlemmarna Phoebe Bridgers, Lucy Dacus och Julien Baker vill inte kalla sig själva för en supergrupp, eftersom den typen av projekt sällan är bättre än de enskilda individerna. Men efter det gångna året är titeln oundviklig – nu är de en av de mest framgångsrika supergrupperna i modern tid. Bandets atmosfäriska indierock höjs till nya höjder på The Record, där trions sammanflätade stämygge och sömlösa avbyten balanseras perfekt.

Emma Thimgren

Troye Sivan – Something To Give Each Other

När första singeln Rush släpptes under sommaren tog den både mig och många andra med storm. Albumet Something To Give Each Other innehåller enbart toppklasslåtar med oerhört starka produktioner, textförfattande samt melodi. Juvelen i kronan är One of your girls där man i musikvideon får se Troye klädd i drag förföra flick- (och pojk-) idolen Ross Lynch. Skivan har inte bara nått mitt hjärta utan går varm på sociala medier som Tiktok. Man kan verkligen säga att Troye gav oss någonting fint med Something to give each other.

Greta Olsson

Kali Uchis – Red Moon In Venus

Kali Uchis fortsätter att på ett magiskt vis levla upp för varje nytt album hon släpper. När artistens tredje album släpptes i mars, slog det rot direkt och har sedan hållit sig fast som ett av årets absolut starkaste popalbum. Uchis imponerar med sin lekfulla, pricksäkra sång och man sveps med i den lyxiga och tidlösa produktionen. Det är dynamiskt och vackert – allt man kan önska sig av en artist av Uchis rang. Inte bara är Red Moon in Venus en albumshöjdpunkt från det gångna året, utan även en höjdpunkt i sångerskans karriär.

Hugo Göthberg

Caroline Polacheck – Desire, I Want To Turn Into You

Caroline Polachecks skriver om kärlek som ingen annan. Hennes andra handlar om just kärlek och dess mångfacetterade palett, från den oskyldiga förälskelsen till när den växer sig större och djupare. Artisten använder sig av sin musikaliska talang och imponerande sångröst som verktyg för att leverera ett popalbum med perfekt balans mellan ambition och tillgänglighet. Desire, I Want To Turn Into You är ett musikverk som är oerhört fängslande och välskrivet, vilket gör att det förtjänar en plats i alla öron för en stund.

Isabella Boström

Eee Gee – She-Rex

Eee Gee levererade utan tvekan årets mest lekfulla album. Låtarna varvas av akustisk gitarr och ett mjukt piano som tar oss genom olika genrer. Medan School Reunion tar oss tillbaka till en retro, 80-tals känsla, tar Ghost House oss åt ett mer indieinspirerat håll. Trots det känns albumet otroligt enhetligt. Eee Gees färgstarka röst tillsammans med perkussiva trummor, syntbas och filmisk harmonik sticker verkligen ut från mängden. För de som ännu inte upptäckt Eee Gees musik är det definitivt dags – ni kommer tacka mig sen!

Saga Castor

Beharie – Are You There, Boy?

Vår norska granne Beharie debuterade, efter fyra år och tre EP:s, med detaljrika och välutformade Are you there, boy? och det är ett sådant album som verkligen känns. Teman som ensamhet, identitet och inte minst queer kärlek får sitt rätta utrymme och varvas av mjuka melodier och beats, stråkar och drömmiga körer i ett soul- och r’n’b-landskap som låter lika nostalgiskt som det låter modernt. Ljudbilden för tankarna till stora namn som Michael Kiwanuka och Silk Sonic. Ett extra särskilt guldkorn är det vackra spåret Don’t forget me. Det här albumet är en språngbräda till en fortsatt lovande musikkarriär.

Louise Nylander

King Krule – Space Heavy

King Krule kommer att förbli en av vår tids mest intressanta artister. En sådan flummig idé som “utrymmet mellan” visar sig här vara receptet för en musikalisk mångfald. Space Heavy är både brutalt ärligt och melankoliskt vackert på samma gång. Archy bygger upp en levande ljudbild genom varma riff, fina stråkar och saxofoner som för samman det psykedeliska med det nostalgiska.

Leonard Lukic

Babymetal – The Other One

Babymetal är ett band som förmodligen har gått många förbi. Det är inte så konstigt, med tanke på att deras näst intill obskyra blandning av japansk pop och heavy metal kan te sig en aning svårlyssnad. Åtminstone var det så innan duon släppte bomben The Other One tidigare i år. Man skulle kunna tro att det gått tio år sedan bandets senaste album (det har gått fyra), för så mycket har deras sound mognat och utvecklats. Det är en bedrift i sig, och att albumet dessutom håller samma höga kvalitet från början till slut gör det till ett stycke banbrytande musikhistoria.

Alexander Hasselfors

Läs även: Årets bästa svenska album 2023

Läs även: Årets 100 bästa låtar 2023

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera