Årets bästa utländska album 2020

Redaktion 11:06 15 Dec 2020

Nöjesguidens musikredaktion har röstat fram de bästa utländska albumen från året som har gått. 

1. Perfume Genius - Set My Heart On Fire Immediately
Matador

Mike Hadreas har komponerat en begåvad roadtrip genom den amerikanska folksjälen. Här finns svängig americana, solig västkust, 50-talsballader och något som påminner om grunge. Men trots inslag av en hel rad olika genrer, är ljudbilden förvånansvärt sammanhållen. Det som spretar fångas genast upp av nästa spår, för att snabbt kännas fullkomligt logiskt och dramaturgiskt komplett. Dessutom har Perfume Genius en av artistvärldens mest känslofyllda röster som förvandlar vilken låt som helst till en kärlekslåt.
 

2. Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
Epic

Kultartisten Fiona Apple släppte nytt i år efter åtta års tystnad. Det är hennes bästa album hittills, där hon försöker bryta sig loss från popens traditioner med alla medel möjliga: allt från instrumentvalen till oväntade vändningar på låtarna till hennes plötsliga utbrott i sången. Såklart finns hennes karaktäristiska våldsamma pianospel också med på skivan. Det är ett personligt, ilsket, och kompromisslöst udda mästerverk.
 

3. Bruce Springsteen - Letter To You 
Sony

The Boss har slagit personligt rekord. På det senaste albumet ställer sig rockikonen framför spegeln och rannsakar sig själv. Resultatet blir ett album där varje låt är skärvor av ett människoliv. Den mörka stämman påminner om ett blödande hjärta. Rösten hungrar efter att få berätta om sitt liv. Om kärleken, politiken och småstaden. När Bruce Springsteen lämnar jorden kommer Letter To You spelas på hans lit de parade.
 

4. Okay Kaya - Watch This Liquid Pour Itself
Jagjaguwar/Playground

Ackompanjerad av pulserande synthar och puttrig bas, tar Okay Kaya oss på en bergodalbana av känslor genom sex och psykisk ohälsa. Som artist är hon inte rädd för att omfamna det fula och obekväma i vardagen. Hela skivan består av beskrivningar av kroppsliga obehag som hon förvandlar till mjuk poesi. Okay Kaya skvalpar i en pool av melankoli och ångest, inte för att rena sig själv utan för att se om hon når botten. 
 

5. Bob Dylan - Rough and Rowdy Ways
Columbia

De som påstår att Dylan är utdaterad har helt enkelt fel - och här är beviset. Skivan kan tolkas som en reflektion över livets ändlighet och skörheten känns ständigt närvarande. Varje strof känns som en mödosam ansträngning. Den nobelprisade poeten sammanfattar både livet och sin musikaliska karriär med bravur genom att visa upp sin bredd. Melankolisk folk varvas med tidlös blues och snillrika texter präglade av historiens vingslag.
 

6. Ivan Ave - Double Goodbyes
Playground

Double Goodbyes är den varma och betryggande filten en sveper om kroppen efter en urusel dag, musikårets "tyngdtäcke" och den perfekta presenten ett år som detta. Ivan Ave landar med skivan mer i jazziga hip-hop beats där varenda spår utstrålar anslående lugn och välbehag. Hans goda känsla för minimalism gör att verket förkroppsligar talesspråket “less is more” och bemästrar balansen av ett opretentiöst och självsäkert album. 
 

7. Marilyn Manson - We are Chaos
Loma Vista/Concord

Med producenten och country-musikern Shooter Jennings har Marilyn Manson lyckats tvätta bort mycket av sminket från Brian Warners alter ego. Denna nedtonade och inåtblickande artisten, tar oss närmare honom på en befriande och dynamisk resa i texter som skrapar på ett känsligt inre vi tidigare sällan skymtat – tonsatt till vackert poppig, industriell glamrock med blickar mot Bowie och Depeche Mode.
 

8. Ulver - Flowers of Evil
House of Mythology

Istället för att spela korten säkert och återanvända det vinnande konceptet från sin senaste giv, söker sig Norges musikkameleonter mot ett mer organiskt ljudlandskap. Ett koncept som berättar en än mer dekadent vacker värld, där retrowave, goth rock och syntpop slår följe i texter som varvar mörka religiösa och historiska metaforer. Ett mästerverk i elektronisk och gotisk tonal arkitektur.
 

9. Caribou - Suddenly
City Slang

Matematikern Dan Snaith har släppt den drömska kärlekselectron och förvandlat sitt senaste album till en genomgående väldigt samplig skiva där varje ton är genomtänkt. Här blandas Snaiths falsettsoul med Gloria Barnes mörka, raspig röst. R'n'b:n och hiphopen är inspirerad av Post Malone och de klassiska inslagen låter som Satie och Debussy. Det är ett genomgående intelligent hantverk.
 

10. Bill Callahan - Gold Record
Drag City Records

Ingen kan erbjuda en lika intim musikupplevelse som Bill Callahan just nu. Det här är en fin samling stillsamma låtar, med detaljerade berättelser från Callahans liv. Hans röst vilar över snyggt spelade gitarrer. Den dova, men skarpt närvarande stämman är den tryggheten vi alla behöver just nu. Ett mjukt täcke vi kan vira oss in i, när inget annat värmer.
 

11. Angel Olsen - Whole New Mess
Jagjaguwar / Playground

Den gotiska drottningen lyckas än en gång skapa en känslostorm, som är omöjlig att stoppa. Den hjärtekrossande musiken är okonstlad och otroligt simpel, men vem har sagt att mer alltid är bättre? Den intensiva rösten gifter sig väl med gitarrsträngarna, som påminner om höga berg som reser sig runt lyssnaren. Angel Olsens senaste album är exakt vad vi behöver i dystra coronatider. 
 

12. Fleet Foxes - Shore
Anti- / Playground

Det folkliga Seattlebandet har blivit pånyttfött. Årets album är både fräscht och välgjort. Sångaren Robin Pecknold står mer än någonsin tidigare i centrum. Han fortsätter att skildra existentiella utmaningar och till sin hjälp har han den poppiga indiemusiken. Mycket på albumet är genomtänkt, såsom faktumet att Shore släpps samtidigt som höstdagjämningen inträffar. Trots det framstår allt som okonstlat. 
 

13. Phoebe Bridgers - Punisher
Dead Oceans

Phoebe Bridgers är en av årets riktiga stjärnskott, och på nya skivan har hon gjort sina bästa låtar någonsin. Det är en lågmäld sorg som skildras, med korta avbrott fyllda av hopp. Musiken blandar gamla syntar och gitarrer med unika stråkarrangemang. Det är vacker musik med texten i fokus. Och just i låttexterna briljerar hon, vi pratar om en textförfattare i allra högsta klass. Lyssna bara på I Know The End och hör själv. 
 

14. Arca - Kick I
XL Recordings

Den experimentella producenten Arca är en av de mest nydanande artisterna idag. Hon har producerat till bland annat Björk och Kanye West, men som egen artist är hon något alldeles eget. Senaste albumet innehåller texter om queerkultur, identitet och kroppen tillsammans med virtuost utmejslade ljudvärldar som inte låter som något annat. Det är väldigt intensivt och bland det coolaste som finns att lyssna på i år.
 

15. The Strokes - The New Abnormal
RCA/Sony 

Det klassiska indiebandet ger oss äntligen det vi suktat efter så länge, nämligen nostalgi. Efter ett år som 2020 kunde inte en throwback till indiemusikens prime vara mer välbehövlig. Hela verket osar av 2000-talet och vilka The Strokes en gång i tiden var. Med starkt låtskrivande och en väl utförd produktion, har bandet lyckats hitta tillbaka till den råa och genuina känslan. Det tackar vi dem för.
 

16. Tame Impala - The Slow Rush
Modular Recordings

Där psykedelisk rock och magnetisk pop möts uppstår Tame Impala. Albumet är inget annat än en mästerlig produktion som osar av kreativitet. Kevin Parker har denna gång lämnat gitarren bakom sig för att utforska mer elektronisk (och dansvänlig) mark. Med hjälp av pulserande beats bjuder plattan på en fulländad musikalisk resa fylld av disco- och acid house-influenser som håller unikt hög kvalité från början till slut.
 

17. Thundercat - It Is What It Is
Brainfeeder

Det finns inte många virtuoser som Thundercat i världen. Beståndsdelar av funk, R&B, jazz och electronica bygger exceptionell musik i en helt ny tappning. Den oerhörda musikaliska skicklighet som ligger till grund för It Is What It Is gör albumet makalöst svängigt på ett sätt som få andra lyckas uppnå. Komplexa basgångar och futuristiska psykedeliska utsvävningar i ett alldeles för snabbt tempo kompenseras med mjuka melodier i sången för att inte utesluta låtarnas lättillgänglighet. Albumet är en upplevelse som ingen vill missa.
 

18. Kelly Lee Owens - Inner Song
Smalltown Supersound

Kelly Lee Owens andra album är en nästan meditativ upplevelse. En “slut ögonen och bara lyssna” typ av musik. Owens blandar stenhård repetitiv techno och omfamnade synthslingor med stunder av kristallklar pop. Och allt är perfekt utmejslat till en musikalisk resa som gång på gång väcker dina känslor till liv. En konstruktion – inte för dina öron, utan för din själ. Att John Cale dyker upp med ett mäktigt inhopp gör det inte direkt sämre.
 

19. Khruangbin - Mordechai
Dead Oceans

Khruangbin är kända för sin förmåga att väva samman och navigera sig genom influenser från musikspektrumets alla hörn. På Mordechai går det att dra referenser till Mellanöstern såväl som Latinamerika. Ändå är skivan finkänsligt säregen och mister inte Khruangbins personliga nisch. Kanske är det faktumet att bandets egna Laura Lee Ochoa sjunger på flertal av spåren? Oavsett innehåller Mordechai sagolika gitarrsolon och är ännu ett tillskott i Khruangbins samling musikaliska underverk.
 

20. Jarvis Cocker - Beyond the Pale 
Rough Trade / Playground

Den tidigare Pulpsångaren fortsätter att hålla fanan högt. På Beyond the Pale skildrar Jarvis Cocker en sensuell och smygerotisk verklighet. Den mörka musiken för berättelsen framåt och pulserar. De explosiva syntharna påminner om ett vrål, som vägrar att låta sig tystas. Resultatet blir ett album som är fullkomligt kaotiskt, men också sexigt. Jarvis Cocker må ha åldrats, men kärleken för erotiken är tidlös.
 

21. Yves Tumor - Heaven To A Tortured Mind
Warp Records

22. Haim - Women In Music Pt. III
Polydor Records/Kobalt Music Publishing

23. Grimes - Miss Anthropocene
4AD

24. Alex Izenberg - Caravan Chateau
Domino/Playground

25. Myrkur - Folkesange
Relapse

26. Róisín Murphy - Róisín Machine
Loaded Records Limited/BMG

27. Black Marble - I Must Be Living Twice
Sacred Bones/Playground

28. Ozzy Osbourne - Ordinary Man
Epic/Sony

29. Childish Gambino - 3.15.20
RCA Records

30. Megan Thee Stallion - Good News
300 Entertainment

31. Austra - Hirudin
Domino/Playground

32. Charli XCX - How I'm Feeling Now
Atlantic Records UK

33. Yelle - L'Ère du Verseau
Recreation Center

34. Maxthor - Fiction
Lost Worlds

35. Molchat Doma - Monument
Sacred Bones/Playground

36. The Psychedelic Furs - Make it Rain
Cooking Vinyl / Playground

37. Static-X - Project: Regeneration Vol. 1
Otsego Entertainment Group

38. LA Priest - Gene
Domino/Playground

39. The Black Dahlia Murder - Verminous
Metal Blade

40. Sean Nicholas Savage - Life is Crazy
Arbutus/Playground

41. The Lemon Twigs - Songs for the General Public
4AD

42. Matt Berninger - Serpentine Prison
Concord Records

43. Hinds - The Prettiest Curse
Mom + Pop

44. No Joy - Motherhood
Joyful Noise Recordings

45. Jessie Ware - What's Your Pleasure?
Virgin EMI

46. Finntroll - Vredesvävd
Century Media

47. Thao & The Get Down Stay Down - Temple
Ribbon/Playground

48. L.A. Witch - Play With Fire
Suicide Squeeze Records

49. Adrianne Lenker - Songs and Instrumentals
Adrianne Lenker/Playground

50. US Girls - Heavy Light 
4AD

Listan är framröstad av Nöjesguidens musikredaktion, som består av Sara Berg, Christoffer Bertzell, Morgan Storesund Skarin, Love Carbin, Anna Bjermqvist, Raffaella Lindström, Sofie Andersson, Patrik Forshage och Tina Rosenfink.

Läs även: Årets bästa svenska album 2020

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!