Årets bästa filmer 2017

14:23 12 Dec 2017

Nöjesguidens nya filmredaktör Maja Waltré listar årets bästa filmer.

Thelma
Norges skickligaste regissör genom tiderna, Joachim Trier, har gått från klarhet till klarhet sedan hans första (mästerliga) debutfilm Reprise hade premiär. Thelma är inte bara Triers bästa film hittills, utan en av de bästa filmerna som har gjorts någonsin.

The Square
För att försäkra sig om att The Square skulle få en Guldpalm ställde Ruben Östlund till med rabalder på röda mattan. Det hade han inte behövt. Förutom att vare en film i världsklass är The Square cyniskt gapflabbe-kul, löjligt samtida och vanvettigt obehaglig.

Moonlight
Barry Jenkins Moonlight är bokstavligen värd sin vikt i guld. Efter uppropet #Oscarssowhite i fjol var upprättelsen ett faktum och Moonlight tilldelades en Oscar för Bästa film. Rätt rimligt med tanke på att Moonlight är visuellt fulländad.

INTE HELA VÄRLDEN?
Xavier Dolans film är utsökt mästerlig: Bergmanskt småaktig, befriande högljudd och oresonligt uppriktig i ett tempo som pendlar våldsamt mellan ett tillkämpat bevarande av husfriden och psykologisk brutalitet.

FRANTZ
Vem sa att svartvita filmer var ett minne blott? Addera närgångna close-ups, skådespel som för tankarna till en välkoreograferad dans och en riktigt bra story och du har en av årets elegantaste filmer.

Läs även: "Välkomstintervju: Maja Waltré"

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!