Foto: Anna Lidström

Anna Lidström spår höstens trender

14:02 26 Sep 2019

Det har återigen blivit dags att plocka fram höstkläderna. Anna Lidström hjälper oss att välja rätt.

Sensommaren innebär för många att det är dags att ge garderoben ett säsongsskifte. Tunna linnen plockas undan till förmån för cardigans och tröjor i ull. Skira sommarjackor hängs undan och fram kommer kapporna. Vanligtvis kommer en bris av inspiration bara av att se alla kläder som legat i ide ett tag, men ibland kan det behövas både lite nya inköp och goda råd för att verkligen skina på modefronten.

Därför ringde jag upp Anna Lidström, second hand-drottningen som kröntes till vinnaren av Nöjesguidens Göteborgspris i kategorin mode 2018. Anna inspirerar dagligen sina följare att tänka både smart, miljövänligt och kreativt kring sin stil. Hon arbetar även mycket med återbruk och styling, och precis som jag är hon redo att ställa om till kallare väder.

Vad gör du för förändringar i garderoben när det blir höst?
– Hösten är ju egentligen den bästa tiden för garderoben. Förändringarna är väl framförallt att rensa ut de riktigt tunna sommarkläderna och fylla på med lite koftor. Att börja kunna använda saker lager på lager, det ser jag fram emot varje höst. Så det är väl det som är förändringarna. Jag tar fram det jag plockat undan under sommaren igen, kanske lägger till något. Absolut att ta bort sådana här riktiga spaghetti-klänningar med tunna axelband och ta fram sådant som är lite mer klätt ihop med tjocktröjor och kavajer och min gamla skinnpaj. Jag köpte den på en second hand-butik på en produktionsresa jag var på 2006 och den var gammal redan då. Det är en riktigt 90-taligt sliten mc-jacka, nästan grå på sina ställen för den är så nött.

Till hösten så har ju trender som väldigt breda axlar, preppy plagg som västar, mycket fleece-material i Patagonia stil-spåtts bli stora. Vad tänker du att du kommer röra dig mot bland de här stora trenderna?
– Det är kul med hela den där gubbtrenden och stora kavajer, det har jag gott om. De hittar man ju hur många som helst second hand med breda axlar. 

Tar du ur axelvaddarna i så fall?
– Nej inte på herrkavajerna, men på vissa dam gör jag det för de kan kännas för bulliga och teatrala. Men på herr så håller de liksom formen och det är något snyggt ihop med breda brätten och sådant. Breda axlar i damkläder, ofta ihop med puffärm, blir mycket mer åttiotals-flörtande medan med breda axlar på herr känner man sig mer nittiotals-grunge på något sätt.

Fleecematerial som kommer in mer och mer, vad tycker du om det?
– De jag gillar jättemycket är sådär mer ulligt fluffiga. Men nya fleecejackor som är mer som fleecefiltar fast med dragkedjor på, de är jag inte så förtjust i för de har ingen vattenabsorption heller. Men jag gillar själva stilen och hela den här gubbväst-grejen som är någon slags förlängning på typ Y/Project, tänker jag. Att klä sig i ganska ironiska fast ändå anonyma herrplagg, den här Dressmann-känslan fast förfinad på något vis, tycker jag är ganska spännande. Att ta saker som min morfar uppe i Jokkmokk skulle ha beställt från Ellos-katalogen och blanda det med lite volanger. Det är kul för att det är något slags anti-mode som blir mode igen, fast i ny tappning.

Förutom kläder, vad tror du om skor, väskor, accessoarer? Tror du till exempel att cowboybootsen kommer att leva vidare?
– Ja det tror jag. De är ändå klassiska på något sätt, även om vi har sett dem länge. Däremot tror jag att, eller jag känner själv att jag är så less på alla klumpiga, ironiska sneakers. Men det kanske också är för att jag själv känner mig som en dagisunge i det, och då tycker jag att det är bättre att köra till exempel överdelar eller andra plagg som andas sånt och så kör man mer seriösa skor till.

Prada-diademen och liknande, vad tror du om det?
– Det känns ju som att pärl-hårspännena har gjort sitt, men nu är diademen här och de håller på att ta över vad pärlspännena var för ett tag sedan. Men generellt tycker jag att det är klart man ser trender men det är mycket som pågår samtidigt nu för tiden. Det är sånt utbud och sån buzz och mycket bilder. Så det här ironiska sättet att klä sig på, fast med lyxvarumärken som Prada, Gucci och allt det kommer ju säkert att hänga i fortfarande, men där vill jag ju uppmana alla att titta på det, men gå och rota på typ Myrorna och hitta något som motsvarar. Det är så mycket roligare att tolka den stilen fast med second hand som då inte är 8000-kronors plagg.

Om du skulle bryta ned vad din perfekta höstoutfit 2019 skulle vara, lager för lager, vad föreställer du dig då?
– Oj, svårt. Säg att jag kör någon slags tunn polotröja och på den en sommarklänning med nittiotals-axelband säger vi. Ytterligare på den en stor herrskjorta där jag vikt upp ärmarna sådär slafsigt, och så kanske jag kör beroende på längden på klänningen ett par jeans under, ganska vida. Nästan culottes. Jag skulle ändå säga boots till och antingen min gamla bikerjacka eller en trench i leopardmönster.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!