Foto: Andres Rignell/SVT.

Alva Bratt gör rösten till Lena Nyman

09:56 24 Jun 2021

Varför har en sexåring Lena Nyman som idol och vem blir Södra Latins nästa stjärna? Det och mycket annat har vi pratat om med Lena-aktuella Alva Bratt. 

Alva Bratt är bara i början av vad som med stor sannolikhet kommer att bli en strålande skådespelarkarriär. Hon har aldrig tittat på high school-draman, men spelar huvudrollen som Felicia Kroon i Eagles med stor övertygelse. När jag pratar med Alva sitter hon i ett hotellrum i Oskarshamn i väntan på att inleda den absolut sista inspelningsdagen av det tre år långa projektet.
Eagles var mitt första filmjobb så jag har lärt mig jättemycket av hela grejen. Jag har fått göra saker som jag inte annars skulle ha gjort. Felicia är en partytjej och tar för sig på ett annat sätt än jag. Hon är tonåringen som jag inte var. 

Hur hamnade du i Eagles-casten? 
— Jag var i ett castingregister på byrån som castade Eagles. Året efter gymnasiet hörde de av sig till mig och frågade om jag ville komma in och provfilma för rollen som Felicia. På den vägen är det. Min motspelare Adrian blev streetcastad. Det var inte lika spännande när det kom till mig.

Vad tänkte du om Eagles när du gick in i projektet? Fattade du att den skulle bli så stor?
— Jag trodde absolut inte att det skulle bli något sånt här. Jag har inte riktigt kollat på den typen av serie själv. Jag har mest kollat på ungdomsserier från 90-talet. Jag har aldrig kollat på high school-draman, så jag fattade inte riktigt grejen. Det tog rätt lång tid för mig att fatta vad det handlade om och fatta genren. Jag hade ingen aning om att det skulle slå för jag visste inte att det var det som ungdomar ville ha, men det ville de ju. 

Och folk som är äldre tror jag. Det finns mycket i Eagles som lockar fler åldersgrupper. 
— Så känns det absolut. Jag blir nästan som gladast när jag träffar vuxna personer som säger att de har sett den. De introducerar det lite lågmält som “ja den här serien du är med i”, som att det är deras guilty pleasure, men jag gillar det så mycket. Det är klart att folk kan kolla på ett avsnitt för att jag är med om det är någon jag känner, men att de fortsätter kolla för att de fastnar gör mig jätteglad. 

Känner du att det finns ett före och ett efter Eagles för din del? 
— Imorgon har jag min sista inspelningsdag och jag har varit så jävla konstig de senaste två dagarna. Jag vet inte vad som händer. Jag tror inte att jag förstår att det ska ta slut. Det har varit en treårig…ja men som en gymnasieperiod med det här gänget. Det är som att ha gått i skolan en gång till. Den här konstellationen kommer aldrig mer finnas och jag kan inte komma ihåg hur det var innan jag kände de här människorna. Karriärmässigt finns det absolut ett före och ett efter. Det var mitt första riktiga jobb och dessutom ett så stort jobb vilket jag inte hade räknat med. Framför allt finns det ett före och ett efter rent privat. Det är så konstigt att tänka att jag inte ska tillbaka till det här sammanhanget. Igår tackade vi av de som spelade mina föräldrar och vi har blivit jättenära. Vi umgås ganska mycket privat. I jobbet har det har blivit lite som en mamma-pappa-barn-grej som vi ständigt återkommer till, men nu är det inte så längre. Nu är vi tre vuxna människor med egna liv. Det är lite sorgligt. 

Du gick gymnasiet på Södra Latin precis som många andra framgångsrika skådisar. Vem är Södra Latins nästa storhet?
— De som jag gick med gör redan saker så de är redan stora. En vän till mig som gick musik samtidigt som jag är en svinbegåvad artist och kör stenhårt. Klara Keller heter hon.

Från Södra Latin till Lena Nyman. Jag läste att du varit besatt av henne sedan du var 6 år…
— Det är en så jävla konstig beskrivning! Jag vet inte vem som sa “besatt” från början, jag tror att det kan ha varit min regissör som sa det lite skämtsamt. Jag tycker det är ett så vulgärt ord, men jag har absolut beundrat henne sedan jag var liten. Eller framför allt när jag var liten, men hon finns alltid som en inspirationskälla. 

Jag tyckte det var väldigt speciellt att du beundrade Lena Nyman så mycket som barn. Hur kom det sig?
— Jag är ganska kort och jag visste att hon var det också, och det var nog det första som fick mig att gilla henne när jag var riktigt liten. Lena var en del av Hasse & Tage, och hon var ju liksom tjejen i gänget. Det blev ganska naturligt då, för vi kollade mycket på Hasse & Tage hemma. Det var någon tidig form av girlpower för mig. 

Och nu medverkar du i Isabel Anderssons dokumentärfilm om Lena Nyman. Det måste ha känts otroligt när hon hörde av sig? 
— Ja, det var skitmäktigt. Jag är jätteglad över det. Projektet har pågått i flera år. Isabel kontaktade mig första gången 2018, så det känns väldigt kul att den ska komma ut nu. 

I en intervju med Nordic Women in Film har Isabel Andersson berättat att stora namn som Vera Vitali och Helena af Sandeberg provspelade för att göra rösten till Lena. I slutändan landade uppdraget emellertid på Alva.
— Jag intervjuades först för att de ville ha ett ungt perspektiv på Lena. Det ena ledde till det andra, och jag började jobba med Isabel och vi experimenterade lite. Saker vi experimenterade kring kom med i filmen, och jag läste bland annat in Lenas dagböcker. 

Lena har premiär under Bergmanveckan på Fårö som inleds den 29 juni. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!