Lena Nyman.

Bergmanveckan är tillbaka i fysisk form

09:43 14 Jun 2021

En varg söker sin pod, Kalle Norwald, Jonatan Unge och Sissela Benn är några av gästerna under Bergmanveckan på Fårö.

Fem dagar av film, teater, musik, samtal och parterapi i Ingemar Bergmans anda väntar den som besöker Fårö mellan den 29 juni till 3 juli. Veckan bjuder bland annat på en världspremiär av Isabel Anderssons dokumentärfilm om Lena Nyman. En film som lyfter fram skådespelarens obestridliga scenbegåvning – Bergman själv ansåg att hon var ett geni – såväl som hennes komplicerade privatliv. Andra dokumentärer som visas under veckan är bland andra John Websters intervjufilm Donner Privat, om de sista veckorna med Jörn Donner samt Kristina Lindström och Kristian Petris Världens vackraste pojke som handlar om Björn Andrésen.

Björn Andrésen, foto Erik Vallsten.

Årets tema är Remaking Bergman och regissören Hagai Levi kommer till Fårö för att tala om arbetet med den första Bergman-remaken Scenes from a Marriage såväl som den globala succén In Treatment. På temat gör även Jonatan Unge och Sissela Benn en spinoff på humorserien Skärvor av ett äktenskap, medan Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli spelar in ett specialavsnitt av En varg söker sin pod där de avhandlar sin relation till Bergman. Det bjuds också in till en öppen parterapi med utgångspunkt i Bergmans Scener ur ett äktenskap. Efter visningen av filmen kommer Kalle Norwald, terapeut och sexolog känd som rådgivare till paren i SVT:s Gift vid första ögonkastet, finnas på plats för att analysera filmens parrelation.

Förra årets upplaga av Bergmanveckan genomfördes för första gången sedan starten 2004 digitalt, men i år satsar alltså arrangören Bergmancenter på att kunna genomföra ett antal programpunkter i fysisk form. Såväl som program som genomförande av detsamma kommer emellertid göras med hänsyn till rådande förutsättningar och restriktioner. Till exempel kommer en stor del av festivalens programpunkter att äga rum utomhus, och relevanta säkerhetsåtgärder kommer att vidtas på öns biografer. 

Årets invigningstalare är skådespelaren Stina Ekblad som öppnar festivalen på uteplatsen vid Bergmancenter på Fårö den 29 juni. Dessutom blir det musik med Isak Sundström och Anna Järvinen. Totalt blir det sammanlagt cirka 50 programpunkter bestående av filmvisningar och filmsamtal, cykelsafaris, teaterföreställningar, konserter med mera. Biljetter till Bergmanveckan finns ute nu. 

ÅRETS GÄSTER

Internationella gäster: Hagai Levi, Erik Poppe, Alexander Eik och Jyoti Mistry.

Inhemska gäster: Stina Ekblad, Jonatan Unge, Sissela Benn, Liv Strömquist, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Isabel Andersson, Annika Persson, Isak Sundström, Anna Järvinen, Kristian Petri, Björn Andrésen, Kristina Lindström, Stina Gardell, Dunja Vujovic, Sabina Zupanc, Katinka Farago och Kalle Boman.

Läs mer och se hela schemat på bergmancenter.se. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!