Alex Israel till Hospitalet

Redaktion 12:09 15 Sep 2022

Megakändisen från Los Angeles gästar Carl Kostyáls ombyggda mentalsjukhus. 

Glasögondesigner, talkshowvärden och inte minst den multimediala konstnären Alex Israel gästar Sverige under några veckor i september och oktober. Hans verk finns sedan tidigare i samlingar såsom Moderna Museet, MoMa, Guggenheim och Astrup Fernley. 

Alex Israels verk kretsar till mångt och mycket kring hur vi använder sociala medier och hur begrepp som talang och self promotion nästan har blivit utbytbara. Själv ser han sig mer som en självmedveten produkt av Los Angeles underhållningsindustri och reflekterar över vad som händer när den skiftar från gammal Hollywoodkultur till influencerliv. Eller som han själv uttrycker det.
– En våg av selfies, byggande av det personliga varumärket samt synlighet dök upp vid horisonten, och jag bestämde mig för att surfa på den. Jag omfamnade logotypen som en symbol för mitt arbete, omfamnade mig själv som ett varumärke och tog till slut självporträtt till världen som ett konstobjekt. Men även som ett klistermärke, en skylt, en väggmålning, ett vykort, en nål, en nyckelring och en bagagebricka.

Alex Israel föddes 1982 i Los Angeles och påbörjade sin serie med självporträtt redan 2011. Det första porträttet fungerade även som logotyp för hans talkshow As it Lays, som har gästats av celebriteter som Paris Hilton, Tom Hanks och Melanie Griffith. Hans arbete består utöver självporträtt bland annat av färgglada airbrushade målningar av abstrakta gradienter samt multimediainstallationer konstruerade av filmhusrekvisita.

Platsen för utställningen är det tidigare mentalsjukhuset vid Danviken som under förra året öppnade i ny skrud och med ny funktion som konsthall. Ansvarig för satsningen är Carl Kostyál i samarbete med Gullringsbo som äger själva fastigheten. 

Utställningen på Hospitalet pågår mellan den 23 september och den 9 oktober. Inträdet är fritt och öppettiderna torsdag till fredag 12-18 och lördag till söndag mellan 12-16.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!