5 frågor du inte ska ställa till en muslim under ramadan

Amra Bajric 16:29 18 Jun 2015

Det är dags för ”fråga-en-muslim-dumma-saker-månaden” – i folkmun kallad för ramadan.

Muslimer i Sverige får, förutom de resterande 11 månaderna om året av diskriminering, hot, hat och medias demonisering, även agera frågelåda för allt som icke-muslimer har på hjärtat under ramadan. Här kommer en lista på de fem dummaste frågorna vi får.

1. Hur kan ramadan vara något att se fram emot? Ni får ju inte äta? Varför fastar ni?
Svaret på den här och liknande frågor besvaras bäst med: ännu fler frågor! Varför firas julen? Är det inte dyrt? Ohälsosamt för både djur och natur? Anledningarna till att muslimer firar en religiös högtid är mycket liknande de som finns för att fira andra religiösa högtider. Fastan ingår i de fem grundpelarna av islam, det finns alltså en religiös bakgrund. Fastan är ett sätt att lära sig att uppskatta det man har i livet, sånt som lätt glöms bort, såsom vatten, mat och familj. Och ja, äta bör man annars dör man.

2. Vad händer om du råkar få i dig mat/vatten under dagen?
Om en muslim råkar glömma bort sig (rätt vanligt under den första veckan av ramadan) och äta/dricka något så dör man. Mat och dryck blir nämligen radioaktivt och giftigt för alla muslimer världen över under fastan. Det är tråkigt men vi försöker leva med det. Eller så är det kanske som så att ingenting händer alls! Vi kanske bara noterar att vi råkade äta/dricka, går vidare med fastan och försöker undvika att det sker igen. Vem vet!

3. Måste alla fasta? Blir ni inte hungriga/törstiga?
Det svar alla muslimer egentligen vill ge: ja, alla måste fasta, se svar på fråga 2. Det svar vi tvingas ge om och om igen: nej, fastan är ett eget val och det finns undantag, väldigt logiska undantag om man tänker efter. Barn, sjuka, gravida, människor med väldigt krävande fysiska jobb och liknande får inte och ska inte fasta. Ja, vi blir hungriga och törstiga, men kroppen vänjer sig väldigt fort. Ingen bör fasta om den inte klarar av det.

4. Men om du bor på polcirkeln och solen aldrig går ner? Hur gör du då?
Jag önskar att jag bodde på polcirkeln, då hade jag sluppit besvara den här hypotetiska frågan varje år. Tyvärr bor jag i norra Europa, och då har vi muslimer återigen en praktisk och logisk lösning på problemet! Om det är så många soltimmar att det inte är rimligt att fasta så många timmar under en dag följer vi bara solens timmar i Mekka eller Medina! Ingen behöver svälta ihjäl! Så bra!

5. Men du dricker ju öl, äter och knullar fast det är ramadan?
Ställ aldrig den frågan. Det är totalt none of your business. Muslimer är inte skyldiga att redogöra varför de fastar eller inte fastar för någon annan än sig själva. Alla muslimer fastar inte, vissa fastar någon vecka, vissa någon dag, vissa någon timme. Muslimer är inte en homogen grupp, och vi gör saker på olika sätt under ramadan.

Läs också: Irriterande saker bara "feministiska män" gör

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!