Irriterande saker bara "feministiska" män säger

Amra Bajric 10:09 8 Mar 2015

Vi är såklart för att alla, oavsett kön, är feminister. Det är bra. Men det finns en del problematiska uttalanden och tendenser som ofta återkommer hos män som kallar sig för just detta.


1. “Jag är inte som alla andra män”
Om du inte vuxit upp i skogen utan kontakt med mänskligheten är risken stor att du är precis som alla andra män – det vill säga övertygad om att du är en speciell snöflinga. Vill du framstå som speciell och annorlunda, sluta påpeka att du är speciell och berätta istället om din feministiska analys av patriarkatet utan att försöka hämta personliga pluspoäng hos tjejer. Feminister finns inte till för att klappa dig på huvudet och säga att du är bättre än alla andra män där ute.

2. “Du är inte som alla andra tjejer”
Alla kvinnor som mött "feministiska" män har hört den här kommentaren någon gång. Av någon anledning så tror män att det är en komplimang att säga att du är den utvalda, den som inte är som alla andra kvinnor, den som står ut och därför är värdig hans uppmärksamhet. Det finns ingenting feministiskt i att prata ned andra kvinnor med syftet att få någon att känna sig speciell.

3. “Mitt ex var hysteriskt”

Nära besläktat med män som tycker att enskilda kvinnor är speciella. Möter du en “feministisk” man som pratar illa om sina ex och benämner dem som galna, hysteriska och elaka kan du vara helt säker på att det är samma man som kommer tycka att du är speciellt och fantastisk – tills du visar dig vara en människa med känslor och tankar.

4. “Faran för livet består för individen i att förlora sig själv”
Män som kan Marx, även kallade "akademiska snubbar", som gärna namedroppar filosofer, teoretiker och politiker. Den här typen är inte intresserad av att höra av vad du har att säga, han vill bara att du nickar i takt med att han njuter och får tillfredställelse av att ha en publik för sina monologer. Han framstår i början som intellektuell, fascinerande och intressant, som att han skulle kunna vara en riktig feminist, men allt eftersom tiden går inser en att han bara är intresserad av att inleda en relation med en person – sig själv.

5. “Kärlek är det vackraste som finns”
Ytterligare en farlig typ är “polysnubben”. Han är öppen, påläst och "feministisk". Han moraliserar aldrig. Kärlek och sex är någonting fint som alltid borde bejakas. Det enda problemet är att han är i ett uttalat monogamt förhållande där hans flickvän inte är medveteten om att han är polygam. Det gör honom till ett otroget as som bara vill ligga utan konsekvenser.

 

Så firar du internationella kvinnodagen i Stockholm och i GöteborgLäs också: Anna designade om spelkaraktärer – mötte våg av manshat.

Stad: 
Kategori: