2021 blir gubbfantasyns år

09:29 14 Jan 2021

Spänn fast ditt bröstharnesk, slipa hillebarden och olja in trollstaven. 2021 blir året då tv-jättarna på allvar försöker fylla det Game of Thrones-formade hålet i ditt hjärta.

Fem hundra miljoner dollar, plus-minus en slant eller två. Det är inte en pissbudget Amazon har hällt över vad som spås bli den dyraste tv-produktionen i mannaminne. Men vad får du då för en halv miljard dollar? En kolossal rollista, ett generöst inspelningsschema på Nya Zeeland och rättigheterna till fantasygenrens kronjuvel: Sagan om fucking ringen.

I år ska den ha premiär, om inte pandemifanskapet sätter stopp för det eller om en brokig skara pälsklädda proud boys-furries tar över den fria världen och bannlyser all underhållning mer intellektuellt utmanande än att skjuta orkaner och vifta med the confederate flag från flaket på sin pickuptruck.

Men Amazons obscent påkostade Sagan om ringen-produktion är inte den enda med ambitioner att sätta sig på den metaforiska järntronen. Netflix tv-spels-tv-serie The Witcher, som var överraskande underhållande, är tillbaka med en andra säsong – trots att huvudrollsinnehavaren Henry Cavill råkade yxa sig själv i benet. Streamingjätten höjer även insatsen i genrekriget och släpper ytterligare två serier baserade på sönderkramade fantasyförlagor: Shadow and Bone och Neil Gaimans notoriskt “ofilmbara” Sandman.

Samtidigt som Netflix och Amazon Prime Video blåser i stridshornen står HBO i fjärran och manar “Hold! Hold!” till Game of Thrones-föregångaren House of the dragon, som inte släpps förrän 2022.

Apple verkar inte ha några större planer på att ge sig in i den episka fantasyuppgörelsen. Däremot hårdsatsar de på Foundation, en serie baserad på Isaac Asimovs Stiftelse-romaner. Asimovs romanserie är visserligen inte klassisk fantasy, utan snarare hård sci-fi, men venn-diagrammet som består av Tolkien- och Asimov-fans är så nära en cirkel du kan komma.

Faktum är att Amazon inte nöjer sig med att lägga vantarna på det mest fantasy av allt, de har även köpt rättigheterna till det näst mest fantasy av allt: Robert Jordans evighetsserie The Wheel of Time. Amazon har i och med detta monopol på gubbfantasy.

Om svärdsfäktande, drakdräpande och eldbollskastande är din kopp med mjöd så kan du räkna med påfyllning i år. Undrar du varför fantasy är så stort nu så är svaret med stor sannolikhet slump i kombination med att nostalgicykeln har landat på det tidiga 00-talets Tolkien- och Harry Potter-fascination.

En annan förklaring är vårt skriande behov av eskapism. Kanske är vi så pass trötta på vår jordliga tillvaro, som aldrig varit lika inrutad, att behovet att fly den är större än att analysera den. I detta blir det absurda och orealistiska en snuttefilt. Varför annars paketera om verklighetsfrånvända sagor som Sagan om ringen, Sandman och Sex and the city?

Läs även: Tv-ögonblicket som kokar ner 2020

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!