Little Joe

10 filmtips på Göteborgs filmfestival 2020

Sun Nordberg 09:00 20 Jan 2020

Årets upplaga av Göteborgs filmfestival närmar sig med stora steg. Som vanligt kommer det att vara helt omöjligt att kunna se alla filmer du vill.

Nedan har Nöjesguidens filmrecensent och göteborgsbo Sun Nordberg plockat ut tio filmtips ur festivalprogrammet som rymmer 400 filmer från ett 80-tal länder. 

1. Queen & Slim - Melina Matsoukas
Road-movie om Queen och Slim som blir symboler för svarta amerikaner och deras frustration, smärta och lidande av orättvisor. Efter en första dejt som eskalerar med dödsskjutning i självförsvar, rymmer Queen och Slim i panik över att ingen kommer att tro dem på grund av deras hudfärg. Men incidenten hamnar på film och snart är jakten igång. En gripande samhällsskildring tillika starkt kärleksdrama.

2. Little Joe - Jessica Hausner
Botanikern och forskaren Alice har tagit fram en blomma vars syfte är att göra dess ägare lyckliga, men precis innan blomman går till försäljning upptäcker Alice att dess egenskaper trots allt kanske inte är alltigenom goda. Ännu ett växtbaserat filmmonster, här i from av snygg och modern sci-fi-thriller som attackerar existentiella frågor.

3. Mjölkkriget - Grímur Hákonarson
Kamplysten och bestämd änka gör uppror mot orättvisor på den isländska landsbygden efter att hennes bortgångne man bokstavligen lämnat henne i skiten med skulder upp över öronen. Bredvid massiva landskap rullas ett micro-krig upp mellan mjölkskurkar med maffiametoder och en ensam men viljestark mjölkbonde.

4. Bacurau - Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho
Samtidigt som matriarken i en avlägsen by avlider försvinner plötsligt byn från kartorna, en dokumentärfilmare reser till byn och allt eftersom uppdagas det att allt inte står rätt till i det lilla samhället. Korrupta politiker blandas med mördare och mystiska hemligheter. Brasiliansk western som blivit symbol för motståndet mot Bolsonaro.

5. Tezuka’s Barbara - Makoto Tezuka
Baserad på den klassiska mangaromanen Barbara, av regissörens far, kommer kärlekshistorian nu i uppskruvat filmformat med fantasy-inslag. Författaren Yosuke lider av skrivkramp när han möter den erotiska Barbara, för vilken han utvecklar en manisk besatthet och dras längre och längre in i hennes mystiska värld.

6. Shell and Joint - Isamu Hirabayashi
Underhållande sketchfilm om två barndomsvänner som jobbar på kapselhotell, den ena vurmar för skaldjur medan den andra är fixerad av självmord. På hotellet befinner sig också en besynnerlig samling gäster i form av filosoferande insekter, en finsk mamma sökandes efter sin son, bastande män i samtal om erektion, en forskare och en kvinna på flykt.

7. En Kvinnas Val - Haifaa al-Mansour
Charmigt feministiskt drama om den saudiske läkaren Maryam som trotsar patriarkatet och ställer upp som första kvinnliga kandidat i kommunvalet. Haifaa, Saudiarabiens första kvinnliga regissör av en långfilm, bjuder på en kvinnas kamp för förändring i ett land fullt av motstånd. En systerfilm till den illegalt inspelade debuten Den gröna cykeln.

8. iHuman - Tonje Hessen Schei
Dokumentär om Artificiell Intelligens som ifrågasätter dess roll i samhället. En inblick bakom industrins dörrar och en analys genom experters olika syn på AI, som ställer sig frågan om makt och mänsklighet. Vilken inverkan har AI i våra samhällen, vilken inverkan vill vi egentligen ha, har AI redan gått för långt och är det redan försent?

9. Nova Lituania - Karolis Kaupinis
Verklighetsbaserad historia om geograf Feliksas som kommer på den briljanta idén att flytta hela Litauen för att undvika rysk invasion under andra världskriget. Splittrat mottagande leder snart till kaos, både med premiärministrar och på hemmaplan. Ett gripande svart-vitt drama och även debut för Kaupinis.

10. The Halt - Lav Diaz
För den som räds veteranen Diaz långtradare till filmer kommer i år en förhållandevis kortis på drygt 4 timmar, som drar paralleller till både dagens övervakningssamhällen och dagens situation i Filippinerna. I en framtidsdystopi, där solen slutat skina och en dödlig influensa härjar, försöker den tyranniske presidenten Navarro maniskt ta kontroll över filippiner. I typisk Diaz-anda vecklas scener långsamt ut medan rebellerna kämpar mot Navarros militär och drönare.

Läs även Så blir Göteborgs filmfestival 2020

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!