Westworld

Jimmy Håkansson 09:02 3 Oct 2016

Westworld vill bli ett Game of Thrones i westernmiljö.

Det finns en föreställning om att de flesta kreatörer bara får en magnifik idé under hela sin livstid. En idé som definierar dem, förhöjer dem och för evigt begränsar dem.

De som tror det har uppenbarligen aldrig hört talas om Michael Crichton. Mannen som 1993 (och tillsammans med Steven Spielberg) skakade om världen med Jurassic Park. En film om en nöjespark befolkad av dinosauriekloner. Men redan 20 år tidigare hade Michael Crichton förverkligat sin första stora idé – Westworld. En film om en nöjespark befolkad av cowboyrobotar.

I HBO:s 100-miljoner-dollars-remake av den över 40 år gamla filmen är robotarna ersatta med 3D-printade hybridmänniskor. Programmerade med ett script, som om de vore NPC-karaktärer i World of Warcraft, går de runt och sköter sina dagliga sysslor – ovetandes om att hela deras existens är förljugen.

Hybridmänniskorna som lever i temaparken Westworld är fast i en dygnsloop som hela tiden upprepar sig. Varje dag blir de mördade, våldtagna eller lynchade av "besökarna", men nästa dag börjar världen om på nytt. De finns bara för att blåsa liv i den artificiella westernvärld som fungerar som ett mellanting av en hedonistisk burning man-festival och ett lyxigt High Chapparal-lajv för spelare förmögna nog att betala inträdet.

Westworld blandar sci-fi-troper om rätten till sin egen identitet med den grekiska mytologins sedelärande historier om att inte flyga för nära solen. Serien nosar på några riktigt intressanta frågeställningar om frihetens förhållande till minnet och jagets förhållande till kroppen.

Icke-människan Dolores börjar minnas allt mer från sina tidigare liv och blir allt mer medveten om att något är väldigt fel med verkligheten som hon har tagit för given. Dessa western-berättelser flätas samman med science fiction-episoder från det högteknologiska företaget som driver nöjesparken. Konflikter uppstår när parkens skapare, Robert Ford, vill ta parken i en mörkare riktning.

Att HBO redan har spikat de fem första säsongerna för Westworld bekräftar att serien är "too big to fail", och inte beroende av berättelse eller karaktärer. Lik all modern storytelling handlar det om att bygga ett enormt universum – likt Marvel och Star Wars – som kan pågå och pågå. Rebootas och remakeas.

Det förklarar mina kluvna känslor inför Westworld. För när allt kommer omkring har nöjesparken mer personlighet än karaktärerna som befolkar den.

Westworld har premiär på HBO Nordic idag, 3 oktober.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner