TV-recension: Better Call Saul

Jimmy Håkansson 16:19 24 Mar 2015

better_call_saul-bob_odenkirk.jpg

Efter en misslyckad kupp ligger Jimmy McGill bakbunden i en kokande öken tillsammans med två kvidande skateboardbröder. Deras smarta “bli rik snabbt”-bluff går i baklås när de förväxlar en rik hemmafru med hennes städerska och helt plöstligt finner sig i en knarkbarons klor. Det är en dålig dag på god väg att bli sämre. Den oberäknelige skummisen Tuco sluter avknipsartångens käftar runt Jimmys finger och ber honom berätta sanningen om vem han är och vad som har lett honom hit. Sin vana trogen drar Jimmy en skröna om att han är en FBI-agent och leder operationen Kingbreaker. Ett par halvsanningar och en handfull lögner senare har han lyckats snacka sig fri med både livet och fingrarna i behåll. Men i stället för att hjula hela vägen hem utmanar han ödet och börjar köpslå om sina kumpaners liv. Det är här vi för första gången kan se skymten av vad som senare blommar ut i skurkadvokaten Saul Goodman. För på samma sätt som Walter White kunde sitt periodiska system är Saul Goodman en mästare inom den ädla konsten att snacka skit.

Better Call Saul är alltså en biprodukt av Breaking Bad som tar vid efter sagan om Walter White har nått sitt slut. Sedan dess har den ärkesliskige advokaten Saul Goodman, som hjälpte Walter att bygga sitt imperium av isblå metamfetamin, tagit till flykten. Under årens lopp har han samlat på sig ett digert antal fiender och har vant sig vid ett liv där han hela tiden måste se över axeln. Efter en hård dag på bageriet (det är en lång historia) slår han sig ned i soffan för att titta på videobandade reklamjinglar om sina fornstora dagar. Snart kastas vi tillbaka till en tid då Saul Goodman gick under namnet Jimmy McGill och hankade sig fram på den smala vägen som statligt betald brottsadvokat.

Better Call Saul är en ursprungs-berättelse där vi får se hur och vad som fick förloraren Jimmy McGill att svälja sina skrupler och sälja sin själ för att gå Saul Goodman. Vi får också se hur hans kollega Mike Ehrmantraut går från råbarkad parkeringsvakt till råbarkad yrkesmördare. Båda historierna bär släktdrag med den om Walter White, kemiläraren som blev en knarkmogul.

Även om serien hellre expanderar Breaking Bads världsbygge än skapar sin egen finns här ett par sällsamma inslag. Jag tänker framför allt på Jimmys elöverkänslige bror och all skärmtid med Bob Odenkirk (som spelar Jimmy/Saul). Däremot är det tveksamt om Better Call Saul någonsin kommer att kunna undfly Breaking Bads omnipotenta skugga. Men ärligt talat. Varför fly Breaking Bads skugga när man bara vill gosa in sig i den som en meth-osande snuttefilt?

Better Call Saul finns tillgänglig på Netflix.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner