Störst av allt

Jimmy Håkansson 09:10 4 Apr 2019

Så bra är Netflix första svenska originalserie.

När vi kliver in i Djursholms allmänna gymnasium ligger kropparna utspridda i klassrummet. Golvet är blodigt, det stinker krut i luften och den enda överlevande i rummet – Maja – blir anhållen misstänkt för mord. Det är ur hennes blick vi får följa historien; både i rättegångsdramat som följer skolmassakern och kärlekssagan med Sebastian som föranleder den.

Störst av allt vänder på whodunnit-steken och får oss att gissa varför? snarare än vad?. Hanna Ardéhn är självlysande i rollen som Maja och har ett minspel jämförbart med Elisabeth Moss i The Handmaid’s Tale. Felix Sandman och David Dencik gör även de utmärkta insatser som den snorrike pojkvännen Sebastian respektive den kylige advokaten Peder.

Ställt sida vid sida med den Netflix danska originalserie The Rain är Störst av allt ett säkert kort. Baserat på den prisade spänningsromanen med samma namn har serien alla förutsättningar att lyckas även utanför Sveriges gränser. Bortsett från ett fåtal scener som saknar den sprängkraft som de har i romanen, och en handfull karaktärer som reduceras till snabba skisser, är tv-serien en stringent adaption av förlagan. Men framför allt är det en tät spänningsserie som jonglerar tonårstrauma med rättegångsdrama utan att tappa någon av bollarna.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner

Euphoria

Nattsvart sociala medier-hedonism i tonårsserien Euphoria.

Sex, droger och en fentanylspruta i rövskinkan. Det är vad tonårsserien Euphoria handlar om. Tänk Skam, fast på ayahuasca, tramadol och all benzopreparat du kan hitta. Eller ännu hellre, tänk en spegelvänd Beverly Hills 90210 för en generation nihilister som copear med the pending klimatdoom genom att självmedicinera bort sitt medvetande och all you can eat-frossar i en virtuell buffé av dickpics.