Störst av allt

Jimmy Håkansson 09:10 4 Apr 2019

Så bra är Netflix första svenska originalserie.

När vi kliver in i Djursholms allmänna gymnasium ligger kropparna utspridda i klassrummet. Golvet är blodigt, det stinker krut i luften och den enda överlevande i rummet – Maja – blir anhållen misstänkt för mord. Det är ur hennes blick vi får följa historien; både i rättegångsdramat som följer skolmassakern och kärlekssagan med Sebastian som föranleder den.

Störst av allt vänder på whodunnit-steken och får oss att gissa varför? snarare än vad?. Hanna Ardéhn är självlysande i rollen som Maja och har ett minspel jämförbart med Elisabeth Moss i The Handmaid’s Tale. Felix Sandman och David Dencik gör även de utmärkta insatser som den snorrike pojkvännen Sebastian respektive den kylige advokaten Peder.

Ställt sida vid sida med den Netflix danska originalserie The Rain är Störst av allt ett säkert kort. Baserat på den prisade spänningsromanen med samma namn har serien alla förutsättningar att lyckas även utanför Sveriges gränser. Bortsett från ett fåtal scener som saknar den sprängkraft som de har i romanen, och en handfull karaktärer som reduceras till snabba skisser, är tv-serien en stringent adaption av förlagan. Men framför allt är det en tät spänningsserie som jonglerar tonårstrauma med rättegångsdrama utan att tappa någon av bollarna.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner