Russian Doll

Jimmy Håkansson 10:44 14 Feb 2019

Natasha Lyonne fastnar i en tidsloop. Natasha Lyonne fastnar i en tidsloop. Natasha Lyonne fastnar i en tidsloop.

En matrjosjka är en sån där rysk trädocka som när den delas innehåller en annan docka som innehåller en annan docka som innehåller en etc osv mm. Namnet Russian Doll är en snygg men övertydlig metafor för seriens koncept. Nadia Vulvokov (spelas av Natasha Lyonne – Nicky i Orange is The New Black) är den frilansande speldesignern med rivjärnsröst som efter sin trippiga födelsedagsfest blir ihjälkörd av en taxi när hon jagar sin bortsprungna katt Oat meal.

Men i stället för en evig tomhet börjar dagen om. Med vaga minnen av att något inte stämmer börjar hon pussla ihop ett och ett, som en matrjosjka som samlar ihop sig själv. Men Nadia fortsätter att dö; hon trillar ner från en bro, i en kloak, i en kloak igen och ner för en trappa. Och för varje gång startar hon om tidsloopen.

Problemet med alla Groundhog Day-kopior är att det blir det tjatigt i längden, det ligger i allt-börjar-om-igen-konceptets natur. Och visst blir det lite tradigt efter ett tag. Men när matrjosjka-konceptet inte bara används som metod för att driva på mysteriet, utan som ett lösningsmedel för att låta Nadia skala av lager av lager av sig själv tills hon närmar sig sin sista ryska docka – sin odelbara kärna. Då går Russian Doll från att vara en kopia till att bli ett original.

Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste TV-recensionerna

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner

Euphoria

Nattsvart sociala medier-hedonism i tonårsserien Euphoria.

Sex, droger och en fentanylspruta i rövskinkan. Det är vad tonårsserien Euphoria handlar om. Tänk Skam, fast på ayahuasca, tramadol och all benzopreparat du kan hitta. Eller ännu hellre, tänk en spegelvänd Beverly Hills 90210 för en generation nihilister som copear med the pending klimatdoom genom att självmedicinera bort sitt medvetande och all you can eat-frossar i en virtuell buffé av dickpics.