Riket Exodus

Jimmy Håkansson 08:41 7 Oct 2022

25 år senare spökar det åter i Rikshospitalets korridorer och kulvertar. 

​​Tredje säsongen av Riket inleds med att Karen tittar på eftertexterna till ett av de gamla Riket-avsnitten. Kort efteråt vaknar hon upp på Rikshospitalet.

“Tv-serien Riket har haft en negativ påverkan på sjukhusets rykte”, får hon höra från en av personalen i receptionen.

På den vägen är det. Med lika delar metareferenser och märklig slapstickkomik där Tuva Novotny tappar byxorna, danska läkare åker runt på elsparkcykel med propellerkeps och sjukhusets besparingsivrande verksamhetschef söker igenom varenda rum på jakt efter saft att spä ut med vatten.

Två avsnitt in i Riket Exodus är det svårt att förstå vad Lars von Trier vill med den tredje säsongen av Riket. Varför han efter 25 år återvände till Rikshospitalet för att göra vad? Buskis?

Lars von Trier återkommande fixering av de kulturella skillnaderna mellan det svenska och danska understryks redan i det första avsnittet där den svenske överläkaren Helmer Jr – spelad av Mikael Persbrandt – föreslår som första förbättringsåtgärd att ”henifiera” patientjournalerna. Alla signalement som indikerar patientens kön ska avlägsnas, envisas Helmer Jr. Vilket givetvis leder till att de råkar utföra en hjärnoperation på fel person.

Att Mikael Persbrandt spelar Stig Helmers (Ernst-Hugo Järegårds ikoniska överläkare) son kan få det hela att låta som en reboot, snarare än en uppföljare. I synnerhet när Helmer jr liksom sin far har en tendens att irra upp på Rikshospitalets tak för att skrika ”DANSKJÄVLAR!”. Men precis som David Lynchs tredje säsong av Twin Peaks finns här mer än vad man först anar. Den tramsiga humorn förtar inget från Rikets rika atmosfär. Tvärtom så tillför den ett lager av absurdism som lägger sig som en tjock sirap över den surrealistiska kärnan. Inte helt olikt inspirationskällan Twin Peaks.

Här finns ett par trötta repriser men också sällsamma glimtar av genialitet i ett verk som pyr av skaparglädje. Som regissören själv säger i sina eftertextsmonologer får man ta det goda med det onda. Men när Riket Exodus är gott är det meget godt.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner