Mr Robot

Jimmy Håkansson 11:49 19 Aug 2015

I den roligaste scenen i Kung Fury ställer sig snutninjan på en Commodore 64 medan hans partner hackar tiden med en Nintendo Power Glove.

Det är en överdriven parodi och samtidigt lika trovärdig som allt hackerrelaterat som händer i filmerna Nätet och Swordfish. Från Wargames ikoniskt blinkande datorskärmar till William Gibsons konsolcowboys i Neuromancer har kulturen skildrat hackern som en mytologisk cyberälva som strör datastoft runt sig. Mr Robot har de ansträngt sig till det yttersta för att skildra hackereskapaderna trovärdigt. Ibland så långt att de hellre skriver om manuset än tänjer på tekniklogiken.

Introverta IT-säkerhetsexperten Elliot Aldersson har en förmåga som vi tv-kännare har sett förr: han vet allt om personerna i sin omgivning. Men de bortförklarar inget med “psykologi”, “människokännare” eller “intuitiv förmåga”. Elliot hackar dig, nästlar sig in i dina konton, kollar din inkorg, synar dina nätprofiler, blottar dina innersta hemligheter. Här blir tekniken en viktig länk mellan människa och maskin. Allt det Elliot är oförmögen att göra i den fysiska världen tar han igen i den virtuella.

Det finns en ramhistoria om ett ont, Apple-liknande storföretag. Men maktspelet som sker i deras slutna konferenssalar är inte lika intressant som det som sker i kretsarna, både de i Elliots dator och de i Elliots huvud. Om den virtuella världen i Mr Robot är prydligt binär så är den fysiska ett jytter av hjärnspöken. När Elliot tror sig vara förföljd sliter han ut datorns inälvor, borrar sönder kretskorten och bränner minneskorten i mikrovågsugnen. Och medan det sprakar och smäller i mikron kryper han ihop på golvet och ger vika för mörkret. I en tid där det digitala kryper oss närmare, med wearables, e-cigg, datoriserade bilar och kroppsmodifikationer har vi all anledning att vara paranoida.

Med svettiga feberdrömmar, rootkit-installationer och sociala fobier örfilar Mr Robot datastoftet ur 90-talets glättiga hackersagor. För den skrumpna genren är Mr Robot inget mindre än en efterlängtad “Format C:”.

Mr Robot har premiär på SVT i september.

TV-kanal: 
Stad: 
Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler tv-recensioner